Česká vláda zrejme aj na budúci rok ponechá dve sadzby DPH

Praha 17. marca (TASR) – Česko v rámci úsporných opatrení aj na budúci rok zvýši daň z pridanej hodnoty (DPH), ale zrejme menej, ako vláda pôvodne plánovala, konštatuje na svojej internetovej stránke idnes.cz pražský denník Mladá fronta Dnes.
Tento rok platia v Česku dve sadzby DPH, a to 14 a 20 %. Minister financií Miroslav Kalousek navrhoval na budúci rok obe sadzby zjednotiť, čo podporoval aj premiér Petr Nečas. Ale koaličná strana Veci verejné trvá na zachovaní dvoch sadzieb s tým, že potraviny by zostali v tej nižšej.
Preto dve sadzby DPH v Česku sa na návrh vlády v roku 2013 pravdepodobne zvýšia na 15 a 21 % percent. Ceny potravín, ktoré sú v nižšej sadzbe, tak poskočia menej ako podľa pôvodného návrhu ministra Kalouska.
To, že sa koalícia priblížila k dohode o dvoch sadzbách dane, oznámil po porade ekonomických ministrov premiér a predseda ODS Petr Nečas. "Kryštalizuje sa tento najpravdepodobnejší variant," povedal Nečas.
V budúcom roku chce česká vláda nájsť úspory vo výške 42,4 miliardy korún (1,73 miliardy eur) a v roku 2014 potrebuje ušetriť ešte viac, a to 84,4 miliardy Kč, aby znížila schodok štátneho rozpočtu tak, ako si sama naplánovala. Teda aby budúci rok nepresiahol 100 a o rok neskôr 70 miliárd Kč.
To nie je podľa Nečasa ani Kalouska možné, ak sa nezvýšia príjmy z výberu dane z pridanej hodnoty a nesprísnia pravidlá pre zvyšovanie dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy