Hydinári žiadajú od novej vlády dorovnanie dotácii z EÚ

Súčasná diskriminačná politika voči Slovensku otvára podľa Únie hydinárov Slovenska dvere lacnejším dovozom hydiny z iných krajín do obchodných reťazcov na Slovensku a pre domácich hydinárov je likvidačná.

Nový vládny kabinet by mal podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) vyvinúť maximálne úsilie na zrovnoprávnenie dotačnej politiky Európskej únie pre farmárov v jednotlivých členských krajinách. Súčasná diskriminačná politika voči Slovensku otvára podľa ÚHS dvere lacnejším dovozom hydiny z iných krajín do obchodných reťazcov na Slovensku a pre domácich hydinárov je likvidačná. „Únia hydinárov preto očakáva od novej vlády aktívne riešenie problémov celého rezortu, všetkých poľnohospodárov i potravinárov v záujme dosiahnutia potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti, zvýšenia zamestnanosti a oživenia finančnej stability Slovenska,“ konštatuje vo vyhlásení ÚHS.

Podľa predsedu únie hydinárov Timoteja Husára ani v uplynulom roku sa nepodarilo oživiť chovy hydiny a dosiahnuť vyššiu predajnosť v obchodnej sieti, v ktorej je len niečo viac ako polovica hydiny z domácej produkcie. Dôsledkom toho je podľa neho ďalšie znižovanie počtu zamestnancov v odvetví a obmedzovanie výroby v existujúcich prevádzkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy