Euroval dá na záchranu Grécka vyše 109 miliárd eur

Brusel 16. marca (TASR) – Euroval prispeje na druhý balík pomoci Grécku sumou 109,1 miliardy eur, informoval jeho šéf Klaus Regling. Medzinárodný menový fond (MMF) dá ďalších 28 miliárd eur, ktoré Aténam vyplatí v priebehu štyroch rokov a nie troch, ako pôvodne predpokladal plán eurozóny týkajúci sa financovania krajiny.
Spomínaných 109,1 miliardy eur od Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) zahŕňa 48 miliárd eur, ktoré fond poskytne v najbližších týždňoch vo forme vlastných dlhopisov. Tieto prostriedky sa použijú na rekapitalizáciu gréckych bánk, uviedol Regling. "To znamená, že 61 miliárd eur zostane na program bežného financovania."
Spomínané čísla nezahŕňajú 35,5 miliardy eur, ktoré eurozóna dala k dispozícii na zrealizovanie výmeny gréckych dlhopisov, vlastnených súkromnými investormi. Jedným zo stimulov, aby veritelia pristúpili na odpis časti dlhu, totiž bolo, že dostanú až 30 miliárd eur alebo 15 % z hodnoty dlhopisov v krátkodobých cenných papieroch EFSF. Ďalších 5,5 miliardy eur dostanú ako splátky úrokov. Regling uviedol, že EFSF poskytol 26,6 miliardy eur ako stimul pre investorov vlastniacich dlhopisy emitované podľa gréckeho práva.
"Po dokončení výmeny gréckych vládnych dlhopisov emitovaných podľa medzinárodného práva a korporátnych dlhopisov a dlhopisov samospráv, garantovaných gréckym štátom, objem príspevku k reštrukturalizácii dlhu, ktorý je v rukách súkromného sektora, sa môže zvýšiť až na 30 miliárd eur," povedal Regling.
Investori, ktorí vlastnia grécke dlhopisy emitované podľa medzinárodného práva, majú čas prijať alebo odmietnuť ponuku na ich výmenu do 23. marca. Veľká väčšina z nich už s ponukou súhlasila.
Celková úverová kapacita EFSF predstavuje 440 miliárd eur. Okrem druhého balíka pomoci Grécku fond financuje aj záchranné balíky pre Írsko a Portugalsko. "Celkovo EFSF má poskytnúť 192 miliárd eur na tri programy pre Írsko, Portugalsko a Grécko. To znamená, že fond bude mať k dispozícii ešte 248 miliárd eur nevyužitých zdrojov," uviedol Regling.
Podľa predbežného plánu, ktorý bude závisieť od situácie na trhu, EFSF chce pre Írsko tento rok získať 8,1 miliardy eur a na budúci rok 2 miliardy eur. Na financovanie Portugalska by mal tento rok získať 13,9 miliardy eur, 3,6 miliardy v roku 2013 a 1,7 miliardy eur v roku 2013 a na financovanie Grécka tento rok 32,2 miliardy eur, 32,3 miliardy eur v roku 2013 a 32,1 miliardy eur v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy