Ceny ropy opäť rastú

Singapur 16. marca (TASR) – Ceny ropy po dočasnom štvrtkovom (15.3.) páde dnes opäť rastú. USA totiž popreli špekulácie, že spoločne s Britániou plánujú uvoľnenie komodity zo svojich strategických rezerv.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 7.47 SEČ predával po 105,54 USD (80,83 eura). To je o 43 centov viac ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka oslabil o 32 centov a uzavrel na 105,11 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 55 centov na 123,15 USD/barel.
Cena americkej ropy vo štvrtok dočasne klesla až do blízkosti 104 USD/barel. Médiá totiž informovali, že SA a Británia sa dohodli, že uvoľnia nadbytočné strategické rezervy ropy, aby znížili ceny komodity. Hovorca Bieleho domu Jay Carney to však poprel a uviedol, že takéto plány neexistujú.
Pred koncom týždňa sa do pozornosti trhov dostávajú makroekonomické údaje z USA. V poslednom čase sa množia signály, že americká ekonomika rastie rýchlejšie, než sa očakávalo. Preto investori vsádzajú na zvýšenie dopytu po rope.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy