Slovensko sa musí rozhodnúť, či chce patriť do eurozóny, alebo nie

Bratislava 15. marca (TASR) – Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha je problémom Slovenska jeho neschopnosť definitívne sa ekonomicky a politicky zaradiť. Z toho vyplýva aj neľahká ekonomická situácia krajiny a životná úroveň obyvateľstva.
Ako príklad na dnešnom Neformálnom ekonomickom fóre Hospodárskeho klubu v Bratislave uviedol postoj politických špičiek voči euru. „Jedna garnitúra vybavila euro, druhá garnitúra ho dokázala zaviesť. Ale už tá garnitúra, ktorá ho vybavila, robila všetko preto, aby zavedené nebolo, aby sa potom znova vrátila k tomu, že to euro je vlastne dosť dobrá vec aj pre nich,“ konštatoval Makúch.
Podľa guvernéra NBS je preto dôležité vedieť, či krajina naozaj chce byť v eurozóne a EÚ. „To by sme si mal raz navždy ujasniť, aby sme sa nehádali v týchto veciach,“ vyhlásil Makúch. Ako dodal, vstup do eurozóny Slovensku pomohol aj v časoch ekonomickej krízy, ale takisto aj počas následnej krízy dôvery, ktorá bola podľa neho omnoho horšia.
Otázkou podľa Makúcha je, či chce krajina zahodiť viac ako 20 rokov, počas ktorých sa celá slovenská ekonomika preorientovávala z pôvodných „teritórií“ na nové partnerské a exportné krajiny. Najviac v súčasnosti Slovensko obchoduje s krajinami eurozóny a Európskej únie (EÚ). „Naozaj to chceme spochybňovať? Stálo to hrozne veľa peňazí, ktoré sme nemali, ktoré sme dostali,“ upozornil Makúch.
V prípade zmeny obchodnej orientácie Slovenska je podľa Makúcha nejasných viacero podstatných vecí. „Kto to zaplatí, kam chceme ísť a či máme na to vôbec čas?“ spýtal sa guvernér. Ako dodal, čas na to nie je a zaplatiť to nemá kto, pretože tí, ktorí zaplatili za zmenu orientácie krajiny do súčasného stavu, už nebudú podporovať ďalší obrat. Navyše ani nie je jasné, aké alternatívy k súčasnému stavu reálne existujú, pretože ich ešte nikto nepomenoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy