Španielsko predalo dlhopisy za 3 mld eur, výnosy klesli

Madrid 15. marca (TASR) – Španielsko získalo z predaja 3-, 4- a 6-ročných dlhopisov 3 miliardy eur. Madrid pôvodne plánoval predať dlhopisy až za 3,5 miliardy eur. Dopyt na dnešných aukciách bol vysoký a výnosy výrazne klesli v porovnaní s januárovou aukciou.
Madrid predal 4-ročné dlhopisy za 976 miliónov eur, informovala španielska centrálna banka. Priemerný výnos dlhopisov splatných v apríli 2016 dosiahol 3,374 oproti 3,748 % v januári. Dopyt prevýšil ponuku 4,13-krát, pričom na januárovej aukcii to bolo len 2,21-krát.
Z predaja dlhopisov splatných v januári 2015 získalo Španielsko niečo vyše 1 miliardu eur, pričom ich výnos sa znížil na 2,44 z 2,996 a dopyt k ponuke v porovnaní s poslednou podobnou aukciou vyskočil na 4,96-násobok z 3,59-násobku. Z predaja dlhopisov splatných v júli 2018 Madrid získal 1,03 miliardy eur. Ich priemerný výnos dosiahol 4,193 % a dopyt prevýšil ponuku 2,91-krát.
Pokles výnosov a vysoký dopyt signalizuje, že tlak trhov na Španielsko sa naďalej zmierňuje, aj keď vláda ohlásila, že nedokáže tento rok splniť svoje sľuby v oblasti znižovania rozpočtového deficitu. Brusel následne zmiernil svoje požiadavky a namiesto schodku na úrovni 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) požaduje 5,3 % (HDP). Na budúci rok však musí krajina, ktorá zápasí s obrovskou nezamestnanosťou, stlačiť deficit na 3 % HDP.
Hlavnou príčinou poklesu úročenia španielskeho dlhu je zrejme predovšetkým obrovská likvidita, ktorú poskytla komerčným finančným inštitútom Európska centrálna banka (ECB) prostredníctvom lacných 3-ročných úverov. Banky využívajú tieto peniaze na nákup vládnych dlhopisov, čo znižuje ich výnosy.
Informovali o tom Bloomberg a forexlive.com

Súvisiace články

Aktuálne správy