Rast cien pohonných látok v Európskej únii pokračuje

Rast cien pohonných látok v Európskej únii pokračuje. „Priemerné ceny benzínov sa bez prestávky dvíhajú od konca novembra minulého roku,“ uviedol Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Podľa neho za ten čas benzíny v priemere zdraželi o takmer 16 centov za liter. „Nafta zdražuje kontinuálne od konca januára. Odvtedy si pripísala 5 centov navrch,“ dodal Novotný.

Slovensko sa v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie posunula zo 16. miesta na 15. miesto. V rebríčku najnižších cien nafty naopak kleslo Slovensko z 15. miesta na 16. miesto. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 10,3 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššia o 5,1 centu za liter. „V porovnaní s krajinami V4 a Rakúskom má Slovensko najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku, bez daní je však na Slovensku najdrahšia. Benzíny bez daní sú lacnejšie len v Rakúsku, Slovensko je v porovnaní s krajinami 27-čky na šiestom mieste,“ uviedol Novotný.

Niektorým motoristom zo Slovenska sa podľa Novotného viac oplatí tankovať v okolitých štátoch. „Platí to najmä pre ľudí z okrajových častí severu, východu, juhu a juhozápadu našej krajiny,“ spresnil Novotný. V prípade, že sa rozhodne ísť Slovák natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa mu oplatí zájsť pre benzín v priemere 32 kilometrov od štartovacej

pozície na Slovensku. Nafta sa dá v Poľsku výhodnejšie natankovať v priemere do 24 kilometrov. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť do Rakúska, približne 13 kilometrov, do Maďarska zhruba 14 kilometrov a do Česka približne 9 kilometrov. „S výnimkou Poliakov a Rakúšanov sa vodičom z okolitých členských krajín únie oplatí naftu tankovať na Slovensku,“ doplnil Novotný.

V dvadsiatich štátoch únie je nafta najdrahšia v histórii, benzíny v sedemnástich krajinách. Belgicko, Holandsko, Maďarsko, Poľsko a Veľká Británia nedosahujú historické

rekordy ani pri benzínoch a ani pri nafte. Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň v troch štátoch, nafta v štyroch. Benzíny zdraželi v 22 štátoch EÚ, nafta v dvadsiatich krajinách. „Benzíny najviac zdraželi v Írsku a v Taliansku. Najvýraznejšie zlacneli v Belgicku a v Nemecku. Najväčší rast cien nafty únia zaznamenala v Írsku a vo Švédsku. Najväčší pokles cien nafty nastal v Belgicku a v Maďarsku,“ konštatoval Novotný.

Súvisiace články

Aktuálne správy