Firma Hornonitrianske bane vlani zvýšila výnosy o 7,6 %

Spoločnosť rástla vo výnosovej oblasti a zároveň zvýšila aj čistý zisk. Pod ekonomické výsledky sa podpísal predovšetkým priaznivý vývoj tržieb z predaja uhlia.

Spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza zvýšila v minulom roku celkové výnosy medziročne o 7,6 % na 137,5 mil. eur. Čistý zisk vzrástol o 4,2 % na 2,9 mil. eur. Ako ďalej pre agentúru SITA povedala hovorkyňa firmy Adriana Siváková, pod ekonomické výsledky sa podpísal predovšetkým priaznivý vývoj tržieb z predaja uhlia. Pozitívne sa vyvíjala aj nákladová disciplína. Vlani spoločnosť dosiahla tržby z predaja výrobkov, služieb a tovaru, ako aj z predaja majetku za 134,9 mil. eur, čo je teda 98,1 % z celkového objemu výnosov.

V troch ťažobných úsekoch Hornonitrianskych baní Prievidza, a to v baniach Handlová, Cigeľ a Nováky, podnik vlani vyťažil 2,08 mil. ton uhlia. Takmer 60 % z toho bolo v ťažobnom úseku Nováky. Odberateľom išiel celý objem produkcie, pričom jej najväčšia časť, teda 92 %, smerovala do Elektrárne Nováky. Mimo toho firma predala takmer 128 tis. ton dlhodobému obchodnému partnerovi Bukóza Energo, a.s. Hencovce. „Aj napriek poklesu predaja triedených druhov uhlia na slovenskom trhu o viac ako 5 % sme odberateľom expedovali 53 563 ton, čím sme splnili všetky požiadavky záujemcov,“ skonštatovala Siváková.

Finančnú situáciu spoločnosti pozitívne podľa Sivákovej ovplyvňovala najmä stabilita a pravidelnosť príjmu finančných prostriedkov od najväčšieho odberateľa SE a.s., ENO Zemianske Kostoľany a dostupnosť cudzích finančných zdrojov, ktorá sa prejavila pri zabezpečení prefinancovania obnovy banskej techniky. „Spoločnosť si priebežne a v stanovených lehotách splnila všetky finančné povinnosti voči zamestnancom, štátnemu rozpočtu, bankovým ústavom, organizáciám sociálneho a zdravotného zabezpečenia,“ povedala Siváková.

Podobne ako ostatné podnikateľské subjekty pociťujú aj Hornonitrianske bane Prievidza dopady krízy v rôznych oblastiach podnikania, a to najmä v znížení objemu tržieb v oblasti strojárskej výroby, v poskytovaní dopravných, hotelových a rekreačných služieb. „Ekonomická a finančná situácia spoločnosti je pravidelne monitorovaná s dostatočným výhľadom na nasledujúce obdobie. V prípade nepriaznivého vývoja bude spoločnosť v potrebnom rozsahu prijímať opatrenia na jeho eliminovanie,“ uviedla Siváková.

Hlavnými cieľmi podnikateľského plánu firmy sú dosiahnutie ziskového hospodárenia s krytím všetkých investičných a prevádzkových potrieb, či súlad medzi výrobou a odbytom. Ďalej je to zabezpečenie zníženia úverovej zadlženosti v oblasti investičných úverov, lízingov, nákladová disciplína, udržanie ťažobnej spôsobilosti v roku 2013 na úrovni 2,1 mil. ton, ako aj realizácia koncepčného investičného rozvoja.

Vzhľadom na prípravu novej energetickej politiky Slovenska na roky 2012 až 2016, v zmysle energetického zákona, spoločnosť očakáva, že domáce uhlie v nej bude mať naďalej svoje miesto. V energetickom mixe by mali podľa Sivákovej hrať dôležitú úlohu regulačné zdroje na báze domácej energetickej suroviny, teda domáceho uhlia, s modernizovanou elektrárňou ENO, postavenou na ložiskách uhlia na hornej Nitre.

Ťažba hnedého uhlia prispieva podľa Sivákovej k energetickej bezpečnosti Slovenska a úzko súvisí s elektroenergetikou. Orientácia energetiky na jadrovú si vynucuje podľa nej mať k dispozícii regulačné elektrárne. Takými sú predovšetkým tepelné elektrárne. Vodné sú k dispozícii, len keď je dostatok vody. Ako adekvátna náhrada za uhoľnú elektráreň sa zvyčajne zvažuje s paroplynovými, avšak Slovensko takúto surovinu podľa Sivákovej nemá. „Plynová kríza na začiatku roka 2009 ukázala, aké riziko je s tým spojené. Uhoľný palivový cyklus dlhodobo vykazuje aj vyššiu stabilitu ceny paliva a predpokladá aj väčšiu spoľahlivosť a bezpečnosť pri zásobovaní elektrinou,“ povedala Siváková.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ktorej 97-percentným vlastníkom je firma Hornonitrianske bane zamestnanecká, je najväčšou ťažobnou hnedouhoľnou firmou na Slovensku. Vznikla v roku 1996. Svojou činnosťou nadväzuje na Západouhorskú kamennouhoľnú účastinnú spoločnosť založenú v roku 1909. Predmetom podnikania je najmä ťažba uhlia pre energetiku, priemysel a domácnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy