Ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,3 %, deficit klesne na 4,4 % HDP (2)

Bratislava 15. marca (TASR) – Slovenská ekonomika by v tomto roku mala vzrásť o 2,3 %. Tvrdí to Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR vo svojej aktuálnej prognóze. Ide o výrazné zvýšenie odhadu, ktorý bol doteraz na úrovni 1,1 %.
Za optimistickejšou prognózou stojí podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) zlepšenie situácie koncom minulého a začiatkom tohto roka. "Máme najvyšší nárast priemyselnej výroby v celej Európskej únii, aj vonkajšie prostredie by sa malo vyvíjať relatívne pozitívnejšie, ako boli pôvodné predpoklady," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii.
Na základe novej prognózy by mal deficit verejných financií v tomto roku dosiahnuť 4,4 % namiesto pôvodne očakávaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), tvrdí rezort financií. Pozitívny dopad vyššieho rastu na rozpočet by mal predstavovať 54 miliónov eur.
Okrem zlepšeného vývoja ekonomiky budú mať tento rok na verejné financie pozitívny vplyv aj nižšie odvody Slovenska do európskeho rozpočtu, vyššie príjmy z dividend, predpokladané lepšie hospodárenie samospráv aj úspora výdavkov spojených s nerealizovanou privatizáciou.
Vlani podľa predbežných výsledkov skončili verejné financie s deficitom 5 % HDP. Z toho však 0,9 % alebo 633 miliónov eur predstavuje predtým nezaznamenané zadlžovanie nemocníc a železníc v rokoch 2008 až 2010. Podľa rozhodnutia Eurostatu sa museli zapracovať do deficitu v roku 2011. Po očistení o tento vplyv klesol vlani deficit na 4,1 % z 8,1 % v roku 2010.
Ministerstvo financií pripravilo aj návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. Na splnenie cieľa na budúci rok, ktorým je zníženie deficitu na 2,9 % HDP, je podľa týchto východísk potrebné prijať opatrenia v celkovom objeme 1,165 miliardy eur.
Samotné východiská žiadne úsporné opatrenia neobsahujú, pretože to bude podľa Mikloša už úlohou novej vlády. Podľa neho by to však nemal byť problém, keďže ich suma je ekvivalentná 1,7 % HDP, pričom odchádzajúca vláda vlani za jediný rok znížila deficit až o 4 % HDP.
"Vo východiskách sú zapracované všetky nároky súčasnej legislatívy, napríklad zrušenie koncesionárskych poplatkov," avizoval ďalej minister financií. Väčšina ostatných výdavkov je stabilizovaná na úrovni roka 2012. Ide napríklad o platy vo verejnom sektore, výdavky na tovary a služby či kapitálové výdavky.
"Nie sú tam špeciálne úsporné opatrenia, ale ani peniaze na priority. Toto už bude úlohou budúcej vlády, aby povedala, akým spôsobom chce znížiť deficit a z akých zdrojov chce financovať prípadné priority," doplnil Mikloš. Zároveň si myslí, že nový kabinet bude mať ešte jednoduchšiu úlohu, ako predpokladajú východiská rozpočtu. Tie totiž vychádzajú ešte z februárovej prognózy MF, najnovšie informácie z ekonomiky však hovoria o tom, že situácia sa zlepšuje.

UPOZORNENIE:
Správa je rozšírená o vyjadrenia I. Mikloša v 2., 7. až 9. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy