Slovensko malo vo februári druhú najvyššiu infláciu v eurozóne

Luxemburg 14. marca (TASR) – Medziročná miera inflácie v eurozóne vo februári stagnovala na úrovni 2,7 %, na ktorej bola aj v decembri a januári, informoval dnes úniový štatistický úrad Eurostat. Slovensko malo spomedzi krajín eurozóny so 4 % najvyššiu medziročnú infláciu. Rýchlejšie rástli spotrebiteľské ceny len v Estónsku (+4,4 %).
Naposledy bolo tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne vyššie v novembri, kedy dosiahlo 3 %. Európska centrálna banka (ECB) garantuje cenovú stabilitu pri miere medziročnej inflácie tesne pod 2 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili o 0,5 %. V celej Európskej únii (EÚ) medziročná inflácia vzrástla na 3 % z 2,9 % v januári. Na medzimesačnej báze dosiahla tiež 0,5 %.
Najnižšie medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien zaznamenali v rámci EÚ Švédsko (1 %), Grécko (1,7 %) a Španielsko (1,9 %). Najvyššie malo Maďarsko (5,8 %), nasledované Estónskom a Poľskom (obe krajiny pod 4,4 %) a Slovenskom a Českou republikou (obe po 4 %).
Najnižší 12-mesačný priemer zaznamenalo vo februári Švédsko (1,3 %), nasledované Slovinskom (2,1 %) a Maltou (2,3 %) a najvyšší dosiahlo Rumunsko (5,1 %) a Estónsko (5 %).
Motorom medziročnej inflácie bolo vo februári zdraženie dopravy (4,6 %), bývania (4,4 %) a alkoholu a tabakových výrobkov (4,1 %). Naopak v telekomunikáciách ceny klesli o 3 % a v oblasti rekreácií a kultúry sa zvýšili len o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy