Harmonizovaná inflácia mierne spomalila na 4 %

Priemerná dvanásťmesačná harmonizovaná inflácia vo februári na Slovensku dosiahla 4,2 %

Harmonizovaná inflácia vo februári spomalila dynamiku z januárových 4,1 % na 4 %. V medzimesačnom porovnaní inflácia meraná európskym harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) dosiahla 0,2 %, kým v januári oproti decembru ceny rástli o 1,5 %. Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie pritom vo februári dosiahla 4,2 % a v porovnaní s januárovým dvanásťmesačným priemerom sa zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu.

V medziročnom porovnaní vo februári najrýchlejšie rástli ceny dopravy, ktoré boli vyššie o 8 %. Nasledovali ceny bývania a energií s rastom o 7,1 %, vzdelávanie s 5,7 %, alkoholické nápoje a tabak s 5,2 % a rozličné tovary a služby s rastom o 4,5 %. Stúpli aj ceny zdravotníctva o 3,8 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,4 %, potravín a nealkoholických nápojov o 2,5 %, odevov a obuvi o 2,1 %, nábytku a vybavenia domácnosti o 0,8 % a rekreácie a kultúry o 0,4 %. Oproti februáru minulého roka klesli iba ceny pôšt a telekomunikácií, a to o 0,2 %.

Medzimesačne najvyšší rast zaznamenali rovnako ceny dopravy o 0,7 %. Nasledovali alkoholické nápoje a tabak s rastom o 0,6 %, zdravotníctvo, hotely, kaviarne a reštaurácie a rozličné tovary a služby, ktorých ceny stúpli zhodne o 0,4 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov stúpli o 0,3 %, nábytok a vybavenie domácnosti bol oproti januáru drahší o 0,2 %, bývanie a energie, rekreácia a kultúra a vzdelávanie zdraželi zhodne o 0,1 %. Oproti januáru klesli iba ceny odevov a obuvi o 1 %, ceny pôšt a telekomunikácií stagnovali.

V roku 2010 dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. Vlani, kedy koncoročná harmonizovaná inflácia dosiahla 4,6 %, sa vyšší rast cien očakával. Pôvodne ceny totiž ťahal aj oživujúci sa dopyt a svoje pridal aj konsolidačný balík vlády a tiež rast cien energií.

Očakávaný slabší hospodársky rast v roku 2012 by však mal mať vplyv aj na spomalenie dynamiky rastu cien. Národná banka Slovenska napríklad v decembri znížila odhad harmonizovanej inflácie pre rok 2012 o 0,2 percentuálneho bodu na 2,8 %. Prorastovo by na infláciu v tomto roku mohli vplývať prípadné ďalšie konsolidačné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy