Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka na B-

Atény 13. marca (TASR) – Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka, ktorý sa dostal z úrovne znamenajúcej platobnú neschopnosť. Fitch je prvou z troch veľkých ratingových agentúr, ktorá uskutočnila tento očakávaný krok po tom, ako Atény dokončili výmenu dlhopisov, ktorá znížila verejný dlh krajiny približne o 100 miliárd eur.
Fitch zlepšila rating dlhodobých záväzkov Grécka na B- z úrovne čiastočná platobná neschopnosť (Restricted Default). Výhľad ratingu je stabilný. Rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene sa zvýšil na B z C.
Agentúra ako dôvod uviedla výmenu dlhopisov, ktoré vlastní súkromný sektor, za dlhopisy s menšou nominálnou hodnotou, nižším úročením a dlhšou dobou splatnosti. Účasť na tomto swape dosiahla až 96 %.
Dnešné zvýšenie ratingu je prvým zlepšením úverovej známky Grécka od prepuknutia dlhovej krízy v krajine na konci roka 2009 a prvé agentúrou Fitch od roku 2003.
Tri veľké ratingové agentúry Standard & Poor (S&P), Moody’s a Fitch do začiatku dlhovej krízy opakovanie znižovali hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Grécka až na úroveň znamenajúcu platobnú neschopnosť, keďže výmenou dlhopisov stratili súkromní veritelia až 74 % z hodnoty svojej investície do gréckeho dlhu. Podľa záchranného programu Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) by verejný dlh krajiny mal do roku 2020 klesnúť na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) z terajších 160 % HDP.
Aj po reštrukturalizácii dlhu existuje veľké a reálne nebezpečenstvo platobnej neschopnosti Grécka, keďže úroveň verejného dlhu ostáva vysoká, uviedla vo svojej správe Fitch. Na zníženie dlhu je podľa agentúry potrebná implementácia reforiem, čo môže byť problém. "V krátkodobom horizonte okrem toho predstavujú veľké riziko voľby a neistota týkajúca sa zloženia novej vlády a jej ochoty plniť program EÚ a MMF."
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy