Ak Maďarsko prijme potrebné opatrenia, sankcie EÚ budú zrušené

Brusel 13. marca (TASR) – Dnešné rozhodnutie ministrov financií EÚ (Ecofin) voči Maďarsku podľa šéfa slovenských financií Ivana Mikloša potvrdzuje funkčnosť prijatých sprísnených pravidiel na európskej úrovni. Ecofin podľa neho potvrdil návrh Európskej komisie (EK), na zmrazenie prostriedkov z Kohézneho fondu pre Maďarsko.
Ide o rozvojovú pomoc v celkovej výške 495 miliónov eur. "Takže sankcia sa uplatnila. S tým, že do 22. júna, ak Maďarsko prijme potrebné opatrenia, tak sa toto zmrazenie môže zrušiť," upozornil Mikloš.
Slovenský minister uviedol, že dnes v Bruseli patril medzi tých, ktorí jednoznačne argumentovali v prospech návrhu EK. Podľa neho Slovensko ani nemohlo zaujať inú pozíciu, keď doteraz vždy presviedčalo ostatných o potrebe zavedenia prísnych a vymáhateľných pravidiel.
"Pripomenul som kolegom, že som možno jediný minister, ktorý sedel v Ecofine aj v rokoch 2003 a 2004, kedy komisia navrhla sankcie voči Francúzsku a Nemecku pre nedodržiavanie Paktu stability a rastu. Bolo to vtedy odmietnuté a následne sa pravidlá zmäkčili. Aj to doviedlo Európu tam, kde je teraz," povedal Mikloš. A dodal, že aj preto apeloval na ostatných ministrov, aby dôverovali EK. Už aj preto, že návrh komisie bol v súlade s európskou legislatívou a so sprísnenými pravidlami, ktoré dnes EÚ má.
"Som rád, že sa to presadilo," povedal Mikloš o sankciách voči Maďarsku. Priznal, že počas rokovaní boli voči tejto záležitosti rôzne názory a niektoré krajiny sa snažili presadiť menej razantné opatrenia, ale prevažujúci bol nakoniec ten, že už nemožno zopakovať chyby, ktoré sa stali v minulosti.
"Je v našom záujme a aj v záujme Maďarska, aby urobilo potrebné opatrenia. A maďarský minister deklaroval, že to urobia v priebehu najbližšieho mesiaca. A ak tieto opatrenia budú, 22. júna rozhodneme o zrušení sankcií," vysvetlil šéf rezortu slovenských financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy