Veľké projekty ekonomike nepomôžu, rast daní dokonca uškodí

Bratislava 13. marca (TASR) – Nová vláda, ktorá vznikne zo stredoľavého Smeru-SD, ekonomike pravdepodobne výrazne nepomôže ani avizovanými veľkými projektmi či rastom daní. "Agregátna podpora ekonomiky veľkými investičnými projektmi je krátkodobé riešenie, ktoré predražuje zdroje v ostatnej produktívnej časti ekonomiky," vysvetľuje pre TASR analytik INESS Richard Ďurana.
Zdôrazňuje aj fakt, že domáce investície významnejšie slovenskému hospodárstvu nepomôžu, keďže je krajina v drvivej miere závislá od exportu. Analytik odsúdil aj druhý plánovaný krok nového kabinetu – zvyšovanie daní. "Zhoršilo by to pozíciu SR v regióne a výsledkom by mohol byť únik produktívnych jednotlivcov alebo dokonca firiem do daňovo príťažlivejších destinácií, čo si v čase vysokej nezamestnanosti nemôžeme dovoliť," dodáva.
Analytik Unicredit Bank Dávid Dereník upozorňuje, že kroky budúcej vlády sa môžu odraziť v následnej reakcii trhu, a tak znížiť alebo zvýšiť rizikové prirážky vzhľadom na prístup vlády k verejným financiám. "Trh zatiaľ nijako negatívne nevníma výsledok volieb a neobáva sa zhoršenia situácie pri splácaní dlhu Slovenska," konštatuje Dereník s tým, že trh na predčasné voľby reagoval iba minimálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy