Dotovanú hypotéku získa od apríla viac mladých ľudí

Bratislava 13. marca (TASR) – Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých sa od apríla zvýši o viac ako 100 eur na 1102,40 eura. Zvýšenie poteší najmä tých, ktorí v prvom štvrťroku 2012 nemohli získať úrokové zvýhodnenie, lebo ich priemerný hrubý mesačný príjem bol vlani vyšší než 999,70 eura.
Hypotéky pre mladých budú od apríla dostupnejšie pre väčší počet záujemcov. Priemerná mzda v národnom hospodárstve totiž za posledný štvrťrok 2011 dosiahla 848 eur, vďaka čomu sa príjmová hranica pre získanie dotovanej hypotéky od apríla zvyšuje zo súčasných 999,70 eura na 1102,40 eura.
"Táto hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mesačnej mzde žiadateľa za predchádzajúci rok. Teda dnes môžete zarábať aj viac, dôležité je, koľko ste zarábali vlani," hovorí Melinda Péková, vedúca oddelenia úverov VÚB banky. Nová príjmová hranica bude platiť do konca júna a následne znova klesne približne na úroveň 1000 eur.
Mladí ľudia o bývanie nestratili záujem a aj v tomto roku sú dotované hypotéky ťahúňom hypotekárneho financovania. Kým za prvé dva mesiace minulého roka predstavovali hypotéky pre mladých 41 % hypotekárnych úverov poskytnutých VÚB bankou, v tomto roku je ich podiel o celých 10 % vyšší. Teda viac ako polovica hypoték, ktoré banka zatiaľ poskytla v roku 2012, sú zvýhodnené hypotéky pre mladých.
Podmienkou získania hypotéky pre mladých je vek žiadateľa (-ov) do 35 rokov a priemerná mesačná hrubá mzda za predchádzajúci kalendárny rok vo výške maximálne 1,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50.000 eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí po dobu piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy