Zriaďovacia stanica Žilina – Teplička je už v prevádzke

V zriaďovacej stanici Žilina – Teplička, ktorú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), sprevádzkovali ešte 4. marca, dokážu jej zamestnanci denne obslúžiť takmer 650 vozňov a vybaviť po 21 končiacich aj východiskových nákladných vlakov. „Do novej stanice sa presunuli všetky výkony z existujúcich vlakotvorných staníc vo Vrútkach, v Žiline a Žiline, zriaďovacej stanici. Prevádzku stanice v dennej zmene zabezpečuje 27 turnusových a 8 neturnusových zamestnancov ŽSR,“ informovala v utorok agentúru SITA hovorkyňa štátneho správcu železničnej infraštruktúry Martina Pavliková.

Dostavbu zriaďovacej stanice Žilina – Teplička uskutočnilo Združenie Teplička na čele so stavebnou spoločnosťou Eurovia CS a.s. na základe zmluvy z júna 2006. Zmluvná cena stavebných prác predstavovala 122,89 mil. eur, pričom projekt bol financovaný z prostriedkov Kohézneho fondu Európskej únie cez Operačný program Doprava. Stavebný dozor mala na starosti firma SGS Czech Republic, s.r.o. Praha za zmluvnú cenu 2,63 mil. eur na základe zmluvy zo septembra 2009. Podľa portálu ŽSR ku koncu minulého roka bolo prefinancovaných 93,09 mil. eur nákladov projektu, z toho Európska únia poskytla 79,12 mil. eur a štátny rozpočet 13,96 mil. eur.

Začatie prevádzky zriaďovacej stanice Žilina – Teplička považujú ŽSR za zásadný počin v oblasti investícii do železničnej infraštruktúry, zmeny vlakotvorby, organizácie práce a nasadzovania najmodernejších technológií v zriaďovacích staniciach na Slovensku. Nová zriaďovacia stanica je vybudovaná na ploche ohraničenej železničnými stanicami Žilina a Varín, traťovými koľajami spájajúcimi tieto dve stanice a Vodným dielom Žilina. Názov získala podľa názvu neďalekej obce Teplička nad Váhom.

Súvisiace články

Aktuálne správy