Sestry v ambulanciách sa asi vyšších miezd nedočkajú

Sestry pracujúce v ambulanciách sa z rastu svojich miezd možno radovali predčasne. Parlament síce schválil zákon, na základe ktorého by si od apríla tohto roka mali prilepšiť, lekári sa však chystajú zákon obchádzať. Podľa informácií agentúry SITA sa so sestrami snažia dohodnúť na znížení pracovného úväzku len na čas ordinačných hodín, respektíve sa viacerí lekári spájajú do jednej obchodnej spoločnosti a spoločne zamestnávajú menší počet sestier. Realitou je ale aj prepúšťanie starších sestier a prijímanie tých s kratšou praxou. Takýto postup potvrdil aj šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Podľa neho sa však lekári takto snažia iba riešiť problém, ktorý sami nevyrobili. „Realita je taká, že sestrám vo veľkej časti mzdy nezvýšime,“ vyhlásil pre agentúru SITA. Odôvodnil to pritom nedostatkom finančných prostriedkov. „Rešpektovanie zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier v plnej miere by pre štvrtinu našich ambulancií znamenalo krach, pre ďalších 25 % to, že by sestra mala vyšší plat ako lekár,“ skonštatoval Pásztor. Podľa neho by iba v prípade členov Zdravity (občianske združenie lekárov založené s cieľom formulovania spoločných požiadaviek na obsah zmlúv a dodatkov so zdravotnými poisťovňami – pozn. redakcie) prešlo pri dodržiavaní zákona z peňaženiek lekára do peňaženiek sestier asi 31 mil. eur.

„Je to smutná realita v praxi,“ reagovala na kroky ambulantných lekárov prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Podľa nej sa lekári predbiehajú v tom, ako obísť zákon a ako čo najviac zdeptať sestry. „Ide iba o hľadanie právnych kľučiek, ktoré k ničomu nevedú,“ skonštatovala. Dôsledkom podľa nej budú naštrbené medziľudské vzťahy a zhoršenie imidžu lekárov v spoločnosti. Lévyová však sestrám odkazuje, že sa nemusia báť.

Ona sama spochybňuje skracovanie týždenného pracovného času sestry. „Čo ak sestra odíde z ambulancie o 12.00 a privezú kolapsový stav, zvládne to lekár sám,“ pýta sa prezidentka komory. Podľa nej pacient potrebuje tak lekára, ako aj sestru. Ako nereálne hodnotí aj nahrádzanie starších a skúsených sestier absolventkami. Mladé sestry totiž podľa nej v teréne jednoducho nie sú. Lévyová pritom tvrdí, že v mnohých prípadoch lekári ani sestrám výpoveď dávať nemusia, pretože tie pod tlakom okolností odchádzajú zo Slovenska samé.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. V praxi sa začne uplatňovať od apríla. Nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe bude mať minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy