Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zvýši

Priemerná mzda v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok 2011 dosiahla 848 eur, vďaka čomu sa príjmová hranica pre získanie dotovanej hypotéky od apríla zvyšuje zo súčasných 999,70 eura na 1 102,40 eura.

Maximálna výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku pre mladých sa od apríla zvýši o viac ako sto eur na 1 102,40 eura. Hypotéky pre mladých budú teda od apríla dostupnejšie pre väčší počet záujemcov. Nová príjmová hranica bude platiť do konca júna a následne podľa VÚB banky klesne približne na úroveň 1 000 eur.

Výška príjmovej hranice sa mení raz za tri mesiace a predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Priemerná mzda v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok 2011 dosiahla 848 eur. „Hranica sa posudzuje vo vzťahu k priemernej hrubej mesačnej mzde žiadateľa za predchádzajúci rok. Teda dnes môžete zarábať aj viac, dôležité je, koľko ste zarábali vlani,“ povedala vedúca oddelenia úverov VÚB banky Melinda Péková.

Mladí ľudia o bývanie nestratili podľa VÚB banky záujem a aj v tomto roku sú dotované hypotéky ťahúňom hypotekárneho financovania. „Kým za prvé dva mesiace minulého roka predstavovali hypotéky pre mladých 41 % hypotekárnych úverov poskytnutých VÚB bankou, v tomto roku je ich podiel o 10 % vyšší. Teda viac ako polovica hypoték, ktoré sme zatiaľ poskytli v roku 2012, sú zvýhodnené hypotéky pre mladých,“ uviedla Péková.

Podmienkou získania hypotéky pre mladých je vek žiadateľa, resp. žiadateľov do 35 rokov a priemerná mesačná hrubá mzda za predchádzajúci kalendárny rok vo výške maximálne 1,3-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy