Druhý záchranný balík môže znížiť dlh Grécka na udržateľnú úroveň

Brusel 13. marca (TASR) – Druhý záchranný balík pre Grécko, ktorý okrem nového úveru zahŕňa aj reštrukturalizáciu jeho dlhu a rozsiahle reformy, môže znížiť dlh krajiny na udržateľnú úroveň. Atény však musia do roku 2030 pokračovať v politike zavádzania prísnych opatrení, aby sa im to podarilo. Vyplýva to z aktualizovanej analýzy zástupcov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, takzvanej Trojky.
Podľa ich správy po výmene gréckych dlhopisov, ktoré vlastnia súkromní investori, a odpise 74 % z ich hodnoty sa môže štátny dlh Grécka do roku 2020 znížiť na 116,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a do roku 2030 dostať pod 90 % HDP.
"Ukazuje sa, že tento program môže dostať grécky dlh na udržateľnú úroveň," konštatuje sa v analýze, ktorú získala agentúra Reuters. "Ale existuje vážna hrozba, že v dôsledku globálnych otrasov sa znižovanie dlhu môže prerušiť alebo dokonca vydať opačným smerom. V prípade menej priaznivého scenára bude štátny dlh Grécka aj v roku 2020 stále vyšší ako 145 % HDP. A navyše šance, že Atény budú schopné vrátiť sa na finančné trhy po skončení záchranného programu, sú neisté," uvádza sa v analýze.

Súvisiace články

Aktuálne správy