Svoje rozhodnutia o Grécku a o eurovale neľutujem

Brusel 12. marca (TASR) – Dnešné zasadanie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a utorňajšie stretnutie šéfov financií EÚ (Ecofin) sú zrejme posledné, na ktorých sa zúčastní odchádzajúci šéf rezortu slovenských financií Ivan Mikloš.
Minister po príchode do Bruselu odmietol hovoriť o Grécku a Španielsku – hlavných otázkach, ktorým sa bude Euroskupina dnes venovať. V prípade Grécka ide o odsúhlasenie druhého úverového balíka pomoci, čo je podľa Mikloša podmienené dobrými správami o dodržaní všetkých potrebných podmienok zo strany Grécka.
Ohľadom Španielska, ktoré oznámilo, že ani tohto roku nesplní stanovené fiškálne ciele a nedodrží rozpočtový schodok na hranici určenej Európskou komisiou, Mikloš spresnil, že ministri o tom idú diskutovať a pred ukončením diskusií by nerád podával k tomu svoje stanovisko.
Slovenský minister priznal, že sa do Bruselu prišiel rozlúčiť s rezortnými kolegami. Keď po voľbách v roku 2010 prišiel do Bruselu, najhorúcejšou témou bola pomoc pre Grécko. Na konci svojho mandátu je Grécko stále aktuálnou témou.
"Chceli sme naplniť celé to obdobie a je mi ľúto, že sme to nedokázali. Ale vláda padla práve na témach, o ktorých tu diskutujeme. Ja som od začiatku vedel, že sú dôležité nielen pre Európu, ale aj pre Slovensko," zhodnotil v kocke Mikloš svoje bruselské pôsobenie ako člen odchádzajúcej vlády. Dodal, že odchádza s pocitom istej ľútosti, že sa vláde nepodarilo pracovnú agendu dokončiť, avšak upozornil, že je presvedčený, že krok, ktorý končiaca vláda urobila – teda zabezpečenie kontinuity eurosummitov určených na hľadanie východísk z dlhovej krízy – bol správny.
Na otázku novinárov, či by svoje rozhodnutia prijímané voči Grécku a na zostavenie eurovalu opäť zopakoval, minister odpovedal lakonickým "Áno".
"Sú to špekulácie médií," odpovedal Mikloš rovnako lakonicky na otázku, či je pravda, že v slovenskej politike končí a odchádza do zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy