Euroskupinu čaká dnes večer španielska otázka

Brusel 12. marca (TASR) – Španielsky minister financií Cristobal Montoro sa dnes poobede stretol so svojím rezortným kolegom z Nemecka Wolfgangom Schäublem. Ešte pred oficiálnym začatím zasadania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) hovorili o plánoch Španielska vybočiť zo stanovených prísnych podmienok na dodržanie rozpočtovej disciplíny.
"Španielsko urobilo veľký pokrok, čo trhy musia dobre vedieť. Cesta, ktorá je pred nami, je ale ťažká, ale sme na správnej ceste," uviedol Schäuble po stretnutí s Montorom.
Vopred oznámená nemohúcnosť Španielska dodržať fiškálne ciele stanovené pre členov eurozóny bude skutočným záťažovým testom pre celú eurozónu. Euroskupina si totiž musí poradiť s problémovým členom, lebo aj na príklade Grécka sa ukázalo, že výnimky z pravidiel situáciu ešte viac zhoršujú.
Ministri financií eurozóny sa dnes večer okrem riešenia dlhodobých problémov menovej únie budú zaoberať aj vysokými deficitmi Španielska. Táto krajina sa stala pre eurozónu novým problémom, lebo vlani nesplnila fiškálne ciele a Madrid vo februári oznámil, že ani tohto roku zrejme nedokáže znížiť rozpočtový schodok na úroveň požadovanú Európskou komisiou.
Euroskupina má dnes večer podrobnejšie preskúmať pozíciu Španielska, ktoré vlani hospodárilo s 8,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), pričom podľa dohody s EK ho malo znížiť až na 6 percent HDP. Madrid upozorňuje, že ani tento rok sa mu nepodarí splniť svoj sľub, podľa ktorého by mal stlačiť deficit na 4,4 percenta HDP a podľa vládnych prognóz deficit klesne len na 5,8 percenta HDP.
Viacerí ministri financií eurozóny upozorňujú, že hlavným dôvodom vlaňajšieho nedodržania cieľa v oblasti redukcie deficitu nie je slabý rast ekonomiky, ale laxná fiškálna politika vlády. Eurozóna sa obáva, že ak tento rok dovolí Madridu vyšší schodok, môže opäť vytvoriť nebezpečný precedens, ktorý podkope dôveryhodnosť nedávno sprísnených rozpočtových pravidiel EÚ. Španielska ekonomika však stojí na prahu recesie a preto ministri financií nemajú veľký manévrovací priestor na presviedčanie Madridu, aby sa držal spoločnej rozpočtovej línie.

Súvisiace články

Aktuálne správy