Tempo rastu inflácie v Portugalsku sa vo februári zrýchlilo

Lisabon 12. marca (TASR) – Inflácia v Portugalsku sa vo februári zrýchlila a dosiahla najväčšie tempo za tri mesiace. Oznámil to dnes štatistický úrad INE.
Z najnovších údajov vyplýva, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) v zadlženej krajine sa vo februári zvýšil medziročne o 3,6 %. Na porovnanie, v januári vzrástol o 3,4 % a vlani v decembri o 3,5 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Portugalsku po januárovej stagnácii vo februári mierne stúpli o 0,1 %.
Jadrová inflácia, teda spotrebiteľské ceny s vylúčením cien energií a potravín, vo februári vzrástla medziročne o 2,2 % a medzimesačne o 0,1 %. Hlavným dôvodom februárového zrýchlenia inflácie bolo zdraženie energií a dopravy.
Ďalším z dôvodov zrýchlenia inflácie je aj zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH), uviedol INE. Vláda v rámci opatrení na ozdravenie verejných financií zdvihla DPH od začiatku roka 2011 z 21 % na 23 %. Navyše v októbri sa zvýšila DPH na plyn a elektrinu zo 6 % na 23 %.
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani v apríli požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur, pretože nebolo schopné získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na trhoch. Hlavnou príčinou vysokej zadlženosti krajiny je slabý hospodársky rast. Jeho priemerné ročné tempo bolo v uplynulom desaťročí nižšie ako 1 % a minulý rok sa v dôsledku úsporných opatrení výkon portugalskej ekonomiky dokonca znížil o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy