FX obchody zaznamenávajú nový rekord

Objem obchodov so zahraničnými menami dosiahol v septembri 2011 pravdepodobne nové maximum. Vyplýva to z posledného Foreign-exchange reportu, ktorý BIS (Bank for International Settlement) zverejňuje raz za tri roky.  Nárast objemu obchodov, ktorý na trhu pretrvával až do roku 2008 bol prerušený vypuknutím finančnej krízy po páde Lehman Brothers. V septembri 2008 sa  ešte priemerný denný objem obchodov pohyboval na úrovni 4.5 bilióna USD. Po páde Lehman Brothers sa však začal prudko znižovať a v apríli roku 2009 už bol len na úrovni 3 bilióny USD. Od polovice roka 2009 sa trend postupne obrátil a denné objemy začali opäť narastať. V apríli roku 2010 už bol priemerný objem menových obchodov na úrovni 4 biliónov USD. Nové maximum bolo pravdepodobne dosiahnuté v septembri 2011, kedy sa priemerný denný objem vyšplhal až na 5 biliónov USD.

Na rastúcom objeme menových transakcií sa podieľali najmä proexportné operácie centrálnych bánk a uvoľňovanie veľkého množstva nových peňazí na boj proti finančnej kríze. Americký FED zahájil dve kolá kvantitatívneho uvoľňovania, Japonsko intervenovalo na podporu svojho exportu po ničivom zemetrasení a následnej tsunami a Švajčiarsko sa zaistilo proti posilňovaniu svojho franku, čo podľa brazílskeho ministra financií odštartovalo menovú vojnu.

Posledné dáta ukázali, že Londýn aj naďalej zostáva miestom s najväčším objemom menových transakcií. Na druhom mieste nasleduje New York. Objem menových obchodov v Londýne dosiahol v apríli 2011 priemerný denný objem 2 bilióny USD, čo je viac ako na všetkých ostatných sledovaných trhoch dokopy. BIS report pritom zohľadnil oficiálne údaje zo Severnej Ameriky, Kanady, Singapuru, Japonska, Austrálie a od relevantných súkromných zdrojov ako je napríklad CLS Bank. New-Yorkská CLS Bank je prevádzkovateľom najväčšieho systému pre vysporiadavanie menových obchodov na svete s priemerným objemom vysporiadaných transakcií v hodnote 4.5 bilióna USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy