Talianska ekonomika sa v 4. kvartáli 2011 prepadla do recesie

Rím 12. marca (TASR) – Talianska ekonomika sa v 4. kvartáli 2011 prepadla do recesie. Vyplýva to zo spresnených výsledkov štatistického úradu ISTAT, ktoré potvrdili predbežný odhad.
Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) tretej najväčšej ekonomiky eurozóny za tri mesiace do konca decembra 2011 znížil o 0,7 % oproti predchádzajúcemu 3. štvrťroku, keď klesol o 0,2 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. Recesia je pritom definovaná ako pokles výkonu hospodárstva dva kvartály po sebe.
Za celý rok 2011 sa však výkon talianskej ekonomiky ešte zvýšil, a o niečo viac, ako naznačoval rýchly odhad, presnejšie o 0,5 %, namiesto o 0,4 %.
Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visca už minulý mesiac upozornil, že tento rok bude pre krajinu rokom recesie. Odhaduje, že HDP Talianska sa za celý rok zníži o približne 1,5 %, ale v nasledujúcom roku 2013 by už mal začať znova rásť. Medzinárodný menový fond je ešte pesimistickejší a predpokladá pokles HDP v Taliansku v tomto roku až o 2,2 %.
Informovali o tom agentúry RTTNews a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy