Goldman Sachs a Grécko

Ak by sa aktivovali CDS na grécke dlhy, zamestnanci Goldman Sachs budú mať pekné Vianoce.

O problémoch Grécka sa v posledných mesiacoch už popísalo dosť. Výsledkom je riadený bankrot, ktorý je tiež sprevádzaný kontrolným mechanizmom EÚ, ktorá po skúsenostiach v minulosti však bude každé ďalšie uvoľnenie prisľúbenej pomoci schvaľovať na základe aktuálneho vývoja a rozpočet Grécka bude podrobne monitorovaný.

Zaujímavosťou však je, že Grécko v minulosti peniaze okrem bežných výdavkov aj „minulo“ pri finančných operáciách na svetových finančných trhoch. Zatiaľ známa a pravdepodobne nie konečná je napríklad strata 2,3 miliárd eur, spojená s operáciami, pri ktorých sa Grécko v roku 2001 rozhodlo pred EÚ skryť dlh 2,8 miliardu eur a splniť aspoň naoko kritériá definované pre vstup do eurozóny.

Goldman Sachs, ktorý transakciu sprostredkoval, zinkasoval za sprostredkovanie neburzového obchodu v utajenom režime, mimo búrz ( OTC ), prémiu 600 miliónov eur. Táto suma v roku 2001 predstavovala viac ako 10 percent jeho ročného zisku. Šéfom divízie, ktorá obchod sprostredkovala, bol prekvapivo súčasný šéf Goldman Sachs Lloyd Craig Blankfein.

SWAP, ktorý mal časť dlhov skryť mimo kníh Grécka pred EÚ, sa mal začať splácať po 3 rokoch, nasledujúcich 15 rokov. Vďaka komplexnosti a na viazanosti na deriváty na úrokové sadzby rôznych mien a splatností, však Grécko v auguste v roku 2005 zistilo, že dlžilo už 5,1 miliardy eur namiesto pôvodných 2,3 miliardy eur. Následne sa rozhodlo postúpiť tento ,“super“, swap s vygerenovanou stratou 2,8 miliardy eur na najväčšiu komerčnú banku v Grécku National Bank of Greece SA a predĺžiť splatnosť z roku 2019 na rok 2037. Goldman Sachs súhlasil.

Týmto sa paradoxne Goldman Sachs zbavil aj hrozby defaultu Grécka, ktorý ohrozoval tento swap. Dnes vieme, že súhlasiť s postúpením swapu bolo správne a riadený bankrot v roku 2012 by ho mohol ohroziť. Podľa nepotvrdených správ kreditné riziko Grécka mal Goldman Sachs, ale poistený u nemenovanej nemeckej inštitúcie špecializujúcej sa na CDS štátnych dlhov európskych štátov. Takže ak teraz komisia pre CDS rozhodne, že podmienky pre aktiváciu CDS na grécke dlhy boli naplnené, zamestnanci európskej pobočky Goldman Sachs budú mať opäť pekné Vianoce 2012.

Jedinou známou obeťou gréckeho fiaska je tak zatiaľ americký MF Global, významný derivátový obchodník s aktívami klientov okolo 40 miliárd dolárov, ktorý v októbri 2011 vyhlásil bankrot práve pre investície do gréckych dlhopisov. Šéfom MF Global bol paradoxne bývalý senátor a šéf Goldman Sachs Jon Corzine, ktorý šéfoval banke v rokoch 1994 až 1999. MF Global pre maskovanie stratových investícií do gréckych dlhopisov, použil aj vklady svojich klientov, ktoré by mali byť držané na osobitných účtoch.

Na záver dodávam, že odpustená suma cez 100 miliárd eur znamená pre 11- miliónové Grécko injekciu, ktorá každému jednému obyvateľovi odpustila dlh v priemere cez 9 100 eur. Ak by zahraniční investori odpustili Slovensku dlhy v porovnateľnej veľkosti, externý dlh priemerného Slováka v roku 2010 10 900 dolárov by sa dnes rovnal nule.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy