Nedostatok pracovníkov chcú riešiť v Nemecku po novom

Hamburg 11. marca (TASR) – Nemecké podniky objavili starších pracovníkov ako výhodný zdroj pracovných síl. A to aj v prípade, ak majú nad 65 rokov, čo je v krajine oficiálna hranica odchodu do dôchodku.
Okrem iného je zmena názoru podnikateľov na starších pracovníkov spojená aj s prehlbujúcim sa nedostatkom odborníkov. V Nemecku sa čoraz častejšie ozývajú hlasy, aby sa zrušila pevná hranica pre odchod na odpočinok. Prezident zväzu zamestnávateľov Dieter Hundt pre Welt-online povedal, že starší ľudia sú v súčasnosti väčšinou vo veľmi dobrej duševnej a telesnej kondícii. Preto sa môžu dlhšie podieľať na produktívnej činnosti.
Spolková ministerka práce Ursula von der Leyenová uviedla, že "Nemecko sa stáva spoločnosťou, v ktorej sa dlhšie žije a pracuje. Žijeme o 15 rokov dlhšie než za čias (kancelára) Konrada Adenaura", teda pred 60 rokmi. Práca musí byť normálnou záležitosťou aj pre ľudí nad 60 rokov. "Na dlhej ceste k dôchodku v 67 rokoch potrebujeme tiež viac flexibility v poslednom období pracovného zaradenia ľudí," konštatovala ministerka.
Podľa ekonómov by štát nemal stanovovať určitú všeobecne platnú dôchodkovú hranicu. Ľudia by si mali o odchode do dôchodku rozhodovať sami. Riaditeľ Výskumného ústavu pre budúcnosť práce Klaus Zimmermann povedal, že kto dlhšie pracuje, dosahuje vyšší príjem. Kto sa vzdá práce skôr, musí sa zmieriť s tým, že dosiahne nižší dôchodok.
Ministerka Leyenová sa domnieva, že ľudia dnes chcú a môžu pracovať dlhšie. Ale želajú si, aby v posledných rokoch v zamestnaneckom pomere mali iný rytmus práce a oddychu. Doterajší model náhleho skončenia pracovnej činnosti považuje za výbehový. Ministerka bude presadzovať kombinovaný model. Podľa neho by ľudia pred dôchodkom poberali časť dôchodku a súčasne by pracovali na čiastočný pracovný úväzok.
Zamestnávatelia majú zase veľký záujem dlhšie využívať odborné skúseností starších zamestnancov, ktorí chcú zostať aspoň čiastočne v produkčnej činnosti.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy