Koledníci Dobrej noviny vyzbierali vyše 900.000 eur na pomoc ľuďom v Afrike

Bratislava 10. marca (TASR) – Počas 17. ročníka koledníckej akcie Dobrá novina na prelome rokov 2011/2012 sa vyzbieralo 908.150,13 eura. Tieto finančné prostriedky sú určené na pomoc ľuďom žijúcim v ťažkých podmienkach v Afrike.
Ako informoval riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík, v rámci koledovania sa v rímskokatolíckych a gréckokatolíckych farnostiach na Slovensku vyzbieralo celkovo 878.903,12 eura. Ďalších 29.247 eur poskytli individuálni darcovia. Do uvedených výsledkov ešte nie sú započítaní darcovia, ktorí od novembra 2011 do konca januára 2012 prispeli formou darcovskej SMS. Darcovské SMS budú pripočítané k výsledkom zbierky po prevedení prostriedkov od telekomunikačných operátorov Fóra donorov na účet verejnej zbierky. Koledníci tento rok opäť zbierali aj slovenské koruny. Vyzbieralo sa 118.671 korún, čo je v prepočte 3939 eur. Tieto prostriedky sú už započítané v celkovej sume zbierky.
Tradičnú kolednícku zbierku Dobrá novina, ktorá trvá od Vianoc do Troch kráľov, organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami a Pápežskými misijnými dielami už 17 rokov. Teraz sa zapojilo 26.263 detí a dospelých, ktorí navštívili vyše 80.000 rodín po celom Slovensku. Okrem 2716 koledníckych skupiniek v 1286 mestách a obciach SR sa do Dobrej noviny už tradične z iniciatívy Slovenskej katolíckej misie v Bruseli zapojili aj krajania v Bruseli, Luxemburgu a Štrasburgu.
"Vážime si veľkodušnosť slovenských rodín, ktoré napriek kríze a vlastnej neľahkej situácii dokázali opäť štedro obdarovať koledníkov a prispeli tak na pomoc ľuďom žijúcim v extrémnej chudobe v krajinách Subsaharskej Afriky", uviedol Čaučík.
Súčasne spresnil, že výťažok zo zbierky je aj tento rok určený na konkrétne projekty pre ľudí v Južnom Sudáne, Keni, Ugande a Etiópii. Dobrá novina osobitne podporí Južný Sudán, ktorý sa v júli 2011 osamostatnil a stal sa najnovším a zároveň jedným z najchudobnejších štátov sveta. Finančné prostriedky zo zbierky pomôžu napríklad pri výstavbe detského oddelenia v nemocnici v Marial Lou, ktorú pôvodne založili počas vojny Lekári bez hraníc. Popri miestnych zdravotníkoch tam pôsobia slovenskí lekári z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Okrem toho Dobrá novina podporí aj nemocnicu v Mapourdite, kde sa pravidelne striedajú lekári a sociálni pracovníci z Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity a tiež iné projekty.
Na verejnú zbierku Dobrá novina je možné prispieť počas celého roka. Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra SR pod číslom SVS-OVVS3-2011/018653 zo dňa 20. júla 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy