Ceny pohonných látok cez víkend opäť porastú

Rast cien pohonných hmôt pokračuje. Podľa portálu natankuj.sme.sk totiž v sobotu zdražejú benzíny aj nafta. Benzíny približne o 2,5 centu za liter a nafta zhruba o 2 centy za liter. Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural tak dosiahne po zdražení priemernú hodnotu takmer 1,550 /liter a priemerná cena nafty sa dostane nad 1,465 /liter.

Cena benzínov sa sobotňajším zdražením podľa natankuj.sme.sk posunie na nové historické maximum. Nafta bude po sobote od rekordných maxím z leta 2008 vzdialená už iba necelého 1,5 centa. Aktuálne má pritom historicky najvyššie ceny benzínov 17 štátov únie, rekordné ceny nafty zaznamenali v 13 členských štátoch.

Rast cien benzínov a nafty je podľa natankuj.sme.sk spôsobený najmä zdražovaním na burze v Rotterdame. Od posledného zdražovania pohonných látok na Slovensku sa ceny na burze v Rotterdame zdvihli približne o 2,5 centu za liter. Na Slovensku pritom benzíny bez daní zdražejú o 2,1 centu za liter. Zvýšenie cien o ďalšie 0,4 centu za liter spôsobuje 20-percentná daň z pridanej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy