Ministri financií eurozóny uvoľnili Grécku ďalšie peniaze

Ministri financií eurozóny schválili uvoľnenie ďalších peňazí pre Grécko. Konkrétne ide o 35,5 miliardy eur z druhého záchranného balíka, ktorý má celkovú hodnotu 130 miliárd eur.

Brusel 9. marca (TASR) – Ministri financií eurozóny schválili uvoľnenie ďalších peňazí pre Grécko.
Konkrétne ide o 35,5 miliardy eur z druhého záchranného balíka, ktorý má celkovú hodnotu 130 miliárd eur. Tieto peniaze sa použijú na financovanie odpisu dlhu súkromnými investormi. Ministri tiež uviedli, že Atény splnili podmienky pre to, aby sa urýchlene schválila aj zvyšná finančná pomoc, uviedol šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker po telekonferencii s ministrami.
Atény dnes informovali, že investori, ktorí vlastnia až 95,7 % z gréckeho dlhu v rukách súkromného sektora, súhlasili s výmenou dlhopisov za nové s nižšou nominálnou hodnotou, nižším úročením a dlhšou splatnosťou.
Jedným zo stimulov, aby investori pristúpili na odpis časti dlhu bolo, že dostanú až 30 miliárd eur alebo 15 % z hodnoty dlhopisov v krátkodobých cenných papieroch Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), krytých krajinami eurozóny. Ďalších 5,5 miliardy eur dostanú ako splátky úrokov.
Ministri financií sú tiež optimistickí, že s výmenou bude súhlasiť ešte viac investorov, ktorí vlastnia dlhopisy emitované podľa medzinárodného práva. Atény im predĺžili možnosť akceptovať ponuku do 23. marca.
Ministri financií dúfajú, že Medzinárodný menový fond (MMF) výrazne prispeje k druhému záchrannému balíku pre Grécko, dodal Juncker. MMF pri doterajších balíkoch finančnej pomoci pre krajiny eurozóny poskytoval približne tretinu z finančných prostriedkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy