Mihál je proti preraďovaniu sestier na opatrovateľky

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: Mihál je proti preraďovaniu sestier na opatrovateľky“ doplnená o stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR

BRATISLAVA 9. marca (SITA) – Kvalifikované sestry v zariadeniach sociálnych služieb nemôžu doplácať na zmeny v zákonoch a zle nastavenú legislatívu. Taký je záver štvrtkového rokovania zástupkýň sestier, poskytovateľov sociálnych služieb a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála. Výsledkom stretnutia je aj spoločná výzva adresovaná poskytovateľom sociálnych služieb, aby nepreraďovali sestry na slabšie finančne ohodnotené miesta opatrovateliek. „Naším konečným cieľom je dosiahnutie zmeny legislatívy tak, aby platové požiadavky sestier poskytujúcich zdravotnú starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, boli uspokojované z verejných zdrojov zdravotného poistenia,“ zdôraznil Mihál.

Od 1. apríla tohto roku nadobudne účinnosť nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý môže poskytovateľom sociálnych služieb spôsobiť finančné problémy. Preto mnohí z nich začali preraďovať sestry na miesta opatrovateliek, aby sa vyhli zvýšeniu nákladov na ich mzdy. „S takouto degradáciou nemôžeme súhlasiť, pretože mzda sestrám v zariadeniach sociálnych služieb patrí rovnako ako sestrám v zdravotníckych zariadeniach,“ upozornila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Vzniknutú situáciu žiadajú okamžite vyriešiť aj Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR a Zväz poskytovateľov sociálnych služieb v SR. „Pre zachovanie kvality starostlivosti o našich klientov je nevyhnutné, aby ministerstvo zdravotníctva vo veľmi krátkom čase splnilo uznesenie vlády týkajúce sa financovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb cez zdravotné poisťovne,“ uviedla predsedníčka asociácie Milada Dobrotková. Minister práce sa v tejto súvislosti opäť obrátil listom na ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika s požiadavkou, aby zabezpečil urýchlenie prác na potrebnej legislatíve.

Rezort zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Kataríny Zollerovej na tejto legislatíve začal pracovať, návrh dokonca prešiel vnútrorezortným pripomienkovým konaním. „Vzhľadom na pád vlády sa však celý proces zastavil,“ dodala pre agentúru SITA Zollerová. Další osud legislatívy je tak nejasný.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. V praxi sa začne uplatňovať od apríla. Nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe bude mať minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac. Sestry sa už krátko po jeho schválení začali sťažovať, že riaditelia zariadení sociálnych služieb na celom Slovensku ich húfne preraďujú na pozíciu ošetrovateľky. Rezort práce im vtedy odkázal, že preraďovanie je zbytočný krok, keďže v zmysle zákona nevykonávajú zdravotnícke úkony, a preto nie je ani dôvod zvyšovať im plat podľa zákona o minimálnych mzdových nárokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy