Taliansky priemysel sa v januári prepadol a viac, ako sa čakalo

Rím 9. marca (TASR) – Výkon talianskeho priemyslu bol v januári 2012 oveľa slabší, ako sa čakalo, keďže prvýkrát po troch mesiacoch klesol. Oznámil to dnes štatistický úrad ISTAT.
Podľa najnovších údajov sa produkcia priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v januári znížila o 2,5 % oproti decembru, keď naopak vzrástla medzimesačne o revidovaných 1,2 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že priemyselná výroba v krajine sa v prvom mesiaci roka zníži o 0,8 %.
Aj v medziročnom porovnaní sa výkon talianskeho priemyslu po očistení od počtu pracovných dní v januári znížil, už piaty mesiac po sebe, a to o 5 %. To je najstrmší pád od decembra 2009 a podstatne výraznejší pokles ako o 1,8 % v decembri 2011. Analytici pritom odhadovali, že v januári sa zníži produkcia talianskeho priemyslu medziročne o 1,5 %.
Tieto výsledky naznačujú, že situácia v ekonomike sa ďalej zhoršuje a to môže vláde skomplikovať snahu o konsolidáciu verejných financií. V poslednom kvartáli vlaňajška talianska ekonomika upadla do v poradí už štvrtej recesie od roku 2001. Na príčine sú úsporné opatrenia, ktoré musí vláda zavádzať, aby znížila rozpočtový schodok a štátny dlh Talianska. Podľa prognózy Európskej komisie HDP krajiny tento rok klesne o 1,3 %. Rím ale sľúbil, že aj napriek recesii bude v roku 2013 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.
Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy