Zákon o sociálnych službách by mali na Ústavný súd poslať poslanci (2)

Bratislava 9. marca (TASR) – Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA) a Asociácia prijímateľov sociálnych služieb (APSS) SR žiadajú, aby Ústavný súd SR posúdil novelu zákona o sociálnych službách, ktorá na Slovensku platí od 1. marca 2012. Ako dnes na tlačovej konferencii v Bratislave informoval Martin Halás z IVRA, poslancom, ktorí v parlamente hlasovali proti tejto novele, už bolo doručené podanie na Ústavný súd.
"Očakávame, keďže mandát poslancov sa končí podľa ústavy na konci volebného obdobia, že podanie bude minimálne s 30-timi podpismi súčasných poslancov Národnej rady doručené a podané na Ústavný súd," povedal Halás. IVRA sa chce takisto obrátiť aj na prokuratúru aj verejného ochrancu práv, tí sa môžu s podaním takisto obrátiť na Ústavný súd. Zámerom je podľa Halása odloženie vykonateľnosti ustanovení, ktoré sú v novele zákona o sociálnych službách.
IVRA a APSS tomuto zákonu vyčítajú najmä diskrimináciu prijímateľov, finančnú nedostupnosť a rozpor s Ústavou Slovenskej republiky, ako aj s dohovorom Organizácie spojených národov (OSN) o právach ťažko postihnutých osôb. Na tieto nesúlady sa poukazuje aj v dokumente podania na Ústavný súd.
Podstatou diskriminácie v novom zákone je podľa Halása rozdeľovanie prijímateľov sociálnych služieb na majetných a nemajetných. Hranicou je hodnota majetku vo výške 10.000 eur. "V novele sa práve hovorí, že majetný občan nebude mať povinnosť podrobiť sa pri uchádzaní o prijatie do zariadenia sociálnych služieb podmienkam stanoveným zákonom," skonštatoval Halás.
Ďalším problémom nového zákona je, že zdravotne postihnuté deti, ktoré spĺňajú podmienky pre povinnú školskú dochádzku, musia za ňu platiť, pretože navštevujú špecializovaný typ školského zariadenia. "Tie úhrady sú už aj v súčasnosti cez 200 eur," upozornil Halás. Ako dodal, veľký podiel rodičov tieto finančné prostriedky skrátka nemá.
Najvážnejšiu pripomienku má IVRA a APSS ku finančnej dostupnosti sociálnych služieb. V niektorých slovenských regiónoch budú musieť prijímatelia služieb podľa nového zákona platiť minimálne 50 % ekonomicky oprávnených nákladov, čo je podľa Halása viac ako výška jedného invalidného dôchodku. V praxi to bude od 300 až po 750 eur. "Ak vychádzame z toho, že väčšina prijímateľov, alebo ich rodinní príslušníci budú mať majetok nad 10.000 eur, čo asi budú mať, tak budú platiť 100 %," dodal Halás. Človek s priemerným invalidným dôchodkom 253 eur tak bude musieť napríklad v Bratislavskom kraji platiť 1400 eur.
Ako dnes TASR informovala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Slavomíra Lorencová, rezort nevidí dôvod komentovať počínanie IVRA a APSS. "Ak sa bude Ústavný súd SR zaoberať novelou zákona o sociálnych službách, počkáme na jeho verdikt," uviedla Lorencová.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy