Obchodná bilancia v januári s prebytkom 229,3 mil. eur

Januárový prebytok zahraničného obchodu bol už trinásty mesačný prebytok v poradí

Zahraničný obchod pokračuje v trende z predchádzajúcich rokov a aj na začiatku tohto roka vykázal prebytok. Ako informoval Štatistický úrad SR, podľa predbežných údajov prevýšili vývozy úroveň dovozov v januári o 229,3 mil. eur, čo je medziročne o 10,3 mil. eur nižší prebytok. V decembri pritom zahraničný obchod skončil podľa revidovaných údajov v pluse 71 mil. eur. Januárový prebytok tak bol už trinásty v poradí.
Celkový vývoz tovaru zo Slovenska v prvom mesiaci tohto roka dosiahol 4,46 mld. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo nárast o 9,5 %. Na druhej strane celkový dovoz tovaru na Slovensko v januári predstavoval 4,23 mld. eur. Medziročne tak objem dovozu stúpol o 10,4 %.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky tak vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok však slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy