S výmenou gréckych dlhopisov súhlasilo 85,8 % investorov

Atény 9. marca (TASR) – Grécko dnes oznámilo, že celkovo 85,8 % súkromných veriteľov prijalo ponuku Atén na výmenu dlhopisov, čo znamená, že swapová operácia na zníženie dlhu Grécka bola úspešná. Oznámilo to dnes grécke ministerstvo financií. Ponuka Atén platila do 8. marca 21.00 h SEČ.
Ministerstvo zároveň informovalo, že využije takzvanú klauzulu o kolektívnom postupe s cieľom prinútiť k účasti na dohode aj ostatných veriteľov, ktorí k swapovej operácii dobrovoľne nepristúpili. V takom prípade by sa účasť veriteľov zvýšila na 95,7 %.
Dohoda o výmene dlhopisov so súkromnými veriteľmi je dôležitou súčasťou druhého záchranného úveru pre Grécko v hodnote 130 miliárd eur. Bez tejto dohody by Atény pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu nezískali. To by pre krajinu znamenalo v krátkom čase neriadený bankrot, keďže 20. marca musí Grécko splatiť dlhopisy v celkovej hodnote 14,5 miliardy eur.
V rámci swapovej operácie investori akceptujú nové dlhopisy, ktoré budú mať nižšiu nominálnu hodnotu, dlhšiu lehotu splatnosti a nižšie úroky. Len na nominálnej hodnote stratia súkromní veritelia 53,5 %, ďalšie straty predstavuje dlhšia lehota splatnosti nových dlhopisov a nižší úrok. Celkové straty pre investorov tak dosiahnu okolo 74 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy