Obavy z neriadeného bankrotu Grécka slabnú, euro výrazne posilnilo

Frankfurt nad Mohanom 8. marca (TASR) – Spoločná európska mena dnes výrazne posilnila. Hlavnou príčinou je optimizmus, že sa podarí reštrukturalizácia gréckeho dlhu. Euro podporila aj nová ekonomická prognóza Európskej centrálnej banky (ECB).
Popoludní sa kurz eura vyšplhal až na 1,3274 USD/EUR, čo je približne o 1 cent viac ako v stredu (7. 3.). ECB dnes okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3242 (v stredu: 1,3120) USD/EUR.
Obavy z neriadeného bankrotu Grécka sa výrazne znížili. Predstaviteľ gréckeho ministerstva financií uviedol pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, že minimálne 75 % súkromných veriteľov súhlasí s výmenou dlhopisov. To znamená, že Atény by mohli aj zvyšných veriteľov prinútiť k odpisu časti ich dlhu. To by síce nebolo úplne ideálne a zrejme by to aktivovalo poistky proti platobnej neschopnosti Grécka. Napriek tomu však na trhu vládne optimizmus, že Grécko sa vyhne neriadenému bankrotu.
Popoludní sa trhy sústredili na zasadnutie Rady guvernérov ECB, ktorá podľa očakávania úrokové sadzby nemenila. Následná tlačová konferencia prezidenta banky Mario Draghi však vyvolala pozitívnu odozvu trhu, pretože banka v aktuálnom konjunkturálnom výhľade nezdôraznila "zvýšenú neistotu" a bola výrazne optimistickejšia ako v januári a februári. Podľa hodnotenia Berenberg Bank je ECB spokojná s účinkom svojich doterajších opatrení.

Súvisiace články

Aktuálne správy