ECB opäť prijíma grécke dlhopisy ako zábezpeku

Európska centrálna banka (ECB) opäť akceptuje grécke dlhopisy ako zábezpeku za úvery. Ako dnes banka informovala, Rada guvernérov ECB sa dnes rozhodla, že spustí program, na ktorom sa v júli 2011 dohodli lídri krajín eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 8. marca (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) opäť akceptuje grécke dlhopisy ako zábezpeku za úvery.
Ako dnes banka informovala, Rada guvernérov ECB sa dnes rozhodla, že spustí program, na ktorom sa v júli 2011 dohodli lídri krajín eurozóny. V jeho rámci bude možné vymeniť grécke dlhopisy prostredníctvom Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) za cenné papiere s dodatočnou zábezpekou. EFSF garantuje tieto dlhopisy vlastnými cennými papiermi až do výšky 35 miliárd eur.
To je dobrá správa predovšetkým pre grécke banky, ktoré vlastnia veľký objem gréckych dlhopisov. Normálne ich môžu uložiť v ECB ako kolaterál za úvery. Po znížení ratingu Grécka agentúrou Standard & Poor’s (S&P) na úroveň čiastočná platobná neschopnosť (Selective Default) koncom februára sa však ECB rozhodla, že dočasne nebude ako zábezpeku pri úverových operáciách prijímať grécke štátne dlhopisy ani cenné papiere garantované gréckou vládou.

Súvisiace články

Aktuálne správy