Počet dlžníkov Sociálnej poisťovne vlani klesol

Celková suma neuhradených záväzkov podnikateľov voči Sociálnej poisťovni vo výške 332 eur a viac podľa analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau (SCB) vlani medziročne klesla o 154,8 mil. eur, resp. o 28,74 %.

Počet dlžníkov Sociálnej poisťovne, ktorých dlh bol vo výške 332 eur a viac, sa v minulom roku oproti roku 2010 znížil takmer o 13,3 tisíca. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau (SCB), ktorá vychádzala zo Sociálnou poisťovňou zverejňovaných údajov o dlžníkoch. Celková suma neuhradených záväzkov podnikateľov voči poisťovni vo výške 332 eur a viac podľa analýzy vlani medziročne klesla o 154,8 mil. eur, resp. o 28,74 %.

Výrazne najvyšší počet dlžníkov poisťovne bol podľa analýzy spoločnosti SCB v rokoch 2010 a 2011 v Bratislavskom kraji. „V ňom sme zároveň zaznamenali aj najväčší medziročný pokles počtu neuhradených záväzkov,“ uviedla firma. V roku 2011 bol druhým krajom s najvyšším počtom dlžníkov Nitriansky kraj a tretím bol Žilinský kraj. Naopak, najmenší počet dlžníkov bol v dvoch krajoch, v Trenčianskom a Trnavskom kraji.

Spoločnosť Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom spoločnosť zabezpečuje aj technický servis a služby klientskych centier. Firma Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004 a jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy