Výkon nemeckého priemyslu v januári vzrástol o 1,6 %

Berlín 8. marca (TASR) – Produkcia priemyslu v Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, sa po prudkom poklese v závere minulého roka v januári 2012 zvýšila, a to vďaka dobrým výsledkom stavebného a výrobného sektora.
Podľa najnovších údajov ministerstva hospodárstva výkon nemeckého priemyslu v prvom mesiaci tohto roka vzrástol o 1,6 % oproti decembru 2011, keď sa znížil o revidovaných 2,6 %, čo je o niečo menší pád ako pôvodne odhadovaných 2,9 %. Analytici pritom očakávali, že produkcia nemeckého priemyslu stúpne o 1,1 %.
Aj nemecká ekonomika v poslednom štvrťroku 2011 mierne klesla, ale analytici sú napriek tomu optimistami a predpovedajú, že krajina sa vyhne recesii, ktorá je definovaná ako pokles hospodárstva dva kvartály po sebe.
Nemecká ekonomika v uplynulých dvoch rokoch prekonala svojich susedov a solídne rástla. Na ilustráciu, vlani sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýšil medziročne o 3 % a v roku 2010 o 3,6 %. Vzhľadom na dlhovú krízu eurozóny však analytici očakávajú, že tempo rastu nemeckej ekonomiky sa tento rok spomalí na 0,7 %. Naznačuje to aj vývoj nových objednávok na priemyselné výrobky z Nemecka, ktorý sa v januári nečakane znížil o 2,7 % oproti decembru. Dôvodom bol prudký pokles dopytu po nemeckých výrobkoch v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy