W. Schäuble odmieta názory, že Nemecko je voči Grékom príliš tvrdé

Florencia 8. marca (TASR) – Grécko si za svoje problémy môže samo, povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a odmietol tvrdenia, že Nemecko je voči krajine príliš tvrdé.
Ako uviedol v stredu (7. 3.) na pôde Európskeho univerzitného inštitútu vo Florencii, v minulom období otvorene rokoval s predstaviteľmi gréckej vlády, či by nebolo pre krajinu vhodné eurozónu opustiť. Grécki predstavitelia však sľúbili, že splnia všetko, čo je potrebné na zotrvanie v menovom bloku.
"Prejavili sme voči Grécku veľkú solidaritu," zareagoval Schäuble na niektoré provokatívne otázky študentov vzhľadom na prístup Nemecka ku Grékom. "Každý vie, že skutočné problémy gréckej spoločnosti ležia v samotnom Grécku, a nie v zahraničí," dodal. Poslucháčom, z ktorých mnohí mali na hlavách masky prasaťa a držali transparenty s nápismi "Nie úsporným opatreniam" a "My všetci sme PIIGS" (narážka na okrajové krajiny eurozóny), pripomenul, že on sám musel v Nemecku vysvetľovať, prečo by Nemci mali poskytovať Grékom pomoc za miliardy eur, aby ich udržali nad vodou. "Tvrdenie, že chceme Grékov potrestať (požiadavkou na plnenie úsporných opatrení), je úplne smiešne," dodal Schäuble.
Grécko verí, že sa mu podarí získať od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) pomoc za 130 miliárd eur, ktorú medzinárodní veritelia odobrili minulý mesiac. Podmienkou však je, aby najskôr uzatvorilo dohodu o výmene dlhopisov so súkromnými veriteľmi. Termín je do 21.00 h SEČ dnešného dňa.
Schäuble dodal, že sa dá diskutovať o tom, či Grécko malo alebo nemalo vstúpiť do eurozóny, no dnes len tvrdé štrukturálne reformy umožnia krajine získať potrebnú konkurencieschopnosť, aby v menovom bloku mohla zotrvať. Poukázal pritom na to, že dokonca ani po najnovších škrtoch v minimálnej mzde neklesli platy Grékov pod úroveň Španielov a situácia Grécka je v rámci eurozóny "úplne unikátna".
Aj celkové riešenie problémov eurozóny spočíva podľa neho v konkurencieschopnosti členských štátov. Program Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu finančného trhu, v rámci ktorého ECB vo februári už druhýkrát ponúkla komerčným bankám lacné trojročné úvery, slúži eurozóne iba na získanie času, uviedol Schäuble. Ako dodal, svoje problémy eurozóna definitívne vyrieši až vtedy, keď sa jej podarí odstrániť obrovské rozdiely v konkurencieschopnosti jej členov.

Súvisiace články

Aktuálne správy