Komodity: Káva na viac ako ročnom minime, pokles podľa ICO len krátkodobý

Cena májového kontraktu na kávu odrody arabica zaznamenala v tomto týždni ďalší prepad hodnoty, včera so zostupom na úroveň tesne nad 186,00 USD/100 libier, kde sa komodita naposledy predávala v októbri 2010. Okrem trhových faktorov vrátane vývoja dolára sa pod tento pohyb podpisuje predovšetkým blížiaci sa začiatok sezóny zberu novej úrody v Brazílii, top svetového pestovateľa a exportéra kávy, ktorá sa začína už o mesiac a podľa predpokladov sa bude vyznačovať rekordnou produkciou vzhľadom na najproduktívnejšiu fázu vegetačného cyklu kávovníkov. Potvrdzuje to aj mesačná správa o trhu s kávou za február, ktorú uverejnila Medzinárodná organizácia pre kávu. Podľa nej je Brazília zatiaľ prvou krajinou, ktorá uviedla oficiálne údaje týkajúce sa odhadov množstva outputu v sezóne 2012/2013 prostredníctvom CONABu, pričom produkcia sa očakáva v objeme 50,6 mil. vriec. ICO tiež uvádza, že zatiaľ je ešte príliš skoro hovoriť o celkovej globálne produkcii v nadchádzajúcej sezóne.

Čo sa týka obchodného roku 2011/2012, produkcia sa odhaduje v množstve 128,5 mil. vriec, čo je ďalšia revízia smerom nadol z 130,9 mil. vriec uvádzaných v správe za január a jedná sa o medziročný pokles o 4,3%. S výnimkou Afriky došlo k zníženiu outputu takmer vo všetkých pestovateľských regiónoch. Čo sa týka arabicy, v strednej Amerike produkcia medziročne klesá o 6,2% pre nepriaznivé počasie, v južnej Amerike sa predpokladá zníženie o 7,6%. V prípade Kolumbie, ktorá je druhým top svetovým pestovateľom arabica zŕn a top producentom vysoko kvalitných kávových zŕn spracovávaných tzv. mokrou metódou, k oživeniu produkcie v krajine nedôjde zrejme ani v budúcej sezóne vzhľadom na silné dažde, výskyt ochorení kávovníkov a presádzaniu stromov.

Podľa ICO má tak cena kávy potenciál k rastu z dlhodobého hľadiska aj napriek súčasnému prepadu. K tomu si pridáva tiež predpoklad zvyšovania spotreby, ktorá v roku 2010 dosiahla 135 mil. vriec, o 2,4% viac ako v roku 2009 a očakáva sa ďalší rast aj v roku 2011, hoci správa ešte neuvádza konkrétne čísla. Ďalším faktorom nahrávajúcim rastu ceny komodity je i nízky stav zásob, ktorý spôsobili silné exporty v roku 2011. Otváracie zásoby pre sezónu 2011/2012 dosiahli v exportujúcich krajinách množstvo 17,4 mil. vriec, čo je rekordné minimum.

Dnes predpoludním sa káva arabica predáva za 191,13 USD/100 libier a po dvojdňovom výraznom prepade od rána koriguje tento pokles, čo podporili i technické signály.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy