U.S.Steel plánuje znížiť počet pracovných miest

Košice 8. marca (TASR) – Informácie o hromadnom prepúšťaní v spoločnosti Refrako, s.r.o., ktorá je dcérskou spoločnosťou košického U. S. Steel a ktoré vyšli z prostredia oceliarenských odborov potvrdil pre TASR hovorca U. S. Steel Ján Bača.
„Môžeme potvrdiť, že sme s našimi partnermi v odboroch hovorili o ohlásení prepúšťania. Bolo to ťažké rozhodnutie. Na úrade prace sme oznámili prepustenie 26 zamestnancov z nasej dcérskej spoločnosti Refrako vyrábajúcej žiaruvzdorné materiály,“ uviedol Bača. Spresnil, že spoločnosť má v súčasnosti vyše 200 zamestnancov. „Trh so žiaruvzdornými materiálmi reaguje veľmi citlivo na úroveň objednávok na trhu s oceľou. Všetkým dotknutým zamestnancom situáciu vysvetlime individuálne. Preto by bolo nevhodné a predčasné preberať podrobnosti tejto záležitosti cez médiá,“ dodal hovorca.
Podobne reagoval aj na informácie o plánovanom prepustení približne 1600 pracovníkov U. S. Steel, ktoré by sa malo uskutočniť postupne do roku 2015. „S odborármi sme sa dohodli na tom, že do ukončenia kolektívneho vyjednávania nebudeme zverejňovať jednotlivé body  kolektívnej zmluvy, o ktorých prebieha rokovanie.  Odborárski lídri až po úroveň základných organizácii boli v uplynulých dňoch informovaní  o východiskách pred ďalším kolom vyjednávania, preto ďalšie podrobnosti cez médiá tiež nebudeme zverejňovať,“ doplnil Bača.
Nemalo by však ísť o klasické prepúšťanie. Zníženie stavu zamestnancov chcú oceliari dosiahnuť prirodzeným odchodom do dôchodku, kombináciou pracovných miest, zrevidovaním všetkých voľných pracovných miest, zrušením všetkých nekritických voľných pozícií a presunom zamestnancov na kritické a to najmä robotnícke pozície. Ušetriť pracovné miesta by sa mohlo aj zavedením štvorzmennej prevádzky namiesto terajšej päťzmennej, čo by ale znamenalo viac hodín odpracovaných v jednom týždni. Aj táto oblasť je predmetom kolektívneho vyjednávania, ktoré v spoločnosti pokračuje dnes. Podľa odborových predákov, ak nedôjde k zblíženiu postojov, nie je vylúčené, že sa v celej fabrike vyhlási štrajková pohotovosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy