Rast cien pohonných látok v únii sa nezastavil

Rast cien pohonných látok v únii sa nezastavil. Ako vo štvrtok informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk, za posledný týždeň zdraželi benzíny v priemere takmer o 1,5 centu za liter. Nafta zdražela výrazne miernejšie. „V 13 štátoch únie je nafta najdrahšia v histórii, benzíny v 17 krajinách,“ uviedol Novotný.

Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň len v piatich štátoch, nafta v ôsmich. Benzíny zdraželi v 19 štátoch EÚ, nafta v 16 krajinách. Benzíny najviac zdraželi vo Veľkej Británii, a to o 0,033 eura za liter a na Malte (o 0,030 eura za liter). Najvýraznejšie zlacneli v Belgicku o 0,022 eura za liter a v Dánsku (o 0,020 eura za liter). Najväčší rast cien nafty únia zaznamenala vo Veľkej Británii (o 0,031 eura za liter) a na Cypre (o 0,025 eura za liter). Najväčší pokles cien nafty nastal v Dánsku (o 0,037 eura za liter) a vo Švédsku (o 0,024 eura za liter).

Naša krajina sa v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie nachádza tretí týždeň po sebe na 16. mieste. V rebríčku najnižších cien nafty kleslo Slovensko z 15. miesta na 16-te. Niektorým motoristom zo Slovenska sa tak podľa Novotného viac oplatí tankovať v okolitých štátoch. Platí to najmä pre ľudí z okrajových častí severu, východu, juhu a juhozápadu našej krajiny.

„V prípade, že sa rozhodnete ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa vám oplatí zájsť pre benzín v priemere 34 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 26 kilometrov,“ uviedol Novotný. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť do Rakúska približne 17 km (po naftu 14 km), do Maďarska cca 15 km a do Česka približne 13 km.

Súvisiace články

Aktuálne správy