Počet konkurzov na Slovensku vlani mierne vzrástol

Súdy v minulom roku vyhlásili 392 konkurzov, čo predstavuje oproti roku 2010 mierny nárast o 17 vyhlásených konkurzov, resp. o 4,53 %

Počet vyhlásených konkurzov na Slovensku v minulom roku mierne vzrástol. Na druhej strane počet povolených reštrukturalizácií v roku 2011 v porovnaní s rokom 2010 mierne poklesol. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau, ktorá vychádza z rozhodnutí súdov. „V roku 2011 sme zaznamenali 392 vyhlásených konkurzov, čo predstavuje oproti roku 2010 iba ich mierny nárast o 17 vyhlásených konkurzov, t. j. o 4,53 %,“ informuje spoločnosť. Počet povolených reštrukturalizácií poklesol vlani o dve, resp. o 1,98 % na 99.

Za hlavný dôvod nízkeho medziročného nárastu počtu vyhlásených konkurzov považuje Slovak Credit Bureau ekonomické podmienky pre podnikanie, ktoré boli v minulom roku porovnateľné s rokom 2010. „V porovnaní s počtom vyhlásených konkurzov je dlhodobo zrejmé, že sa reštrukturalizácie ako alternatíva konkurzov využívajú v relatívne malej miere,“ uvádza spoločnosť v zverejnenej analýze. Poradie krajov z hľadiska počtu vyhlásených konkurzov v minulom roku bolo pritom podľa záverov analýzy odlišné od roku 2010 s výnimkou bratislavského kraja, v ktorom bol v obidvoch rokoch vyhlásený výrazne najväčší počet konkurzov. Najmenší počet konkurzov bol vyhlásený v roku 2010 v nitrianskom kraji a v roku 2011 v trenčianskom kraji.

Spoločnosť Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom spoločnosť zabezpečuje aj technický servis a služby klientskych centier. Firma Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004 a jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy