Šesť bánk a osem gréckych fondov sa zapojí do výmeny dlhopisov

Atény 7. marca (TASR) – Šesť najväčších gréckych bánk a osem poisťovacích fondov sa zapojí do výmeny štátnych dlhopisov, ktoré vlastnia, a zároveň odpíšu značnú časť z hodnoty gréckeho dlhu. Oznámil to dnes minister financií Evangelos Venizelos.
Šestica bánk pritom vlastní obligácie zruba za 40 miliárd eur. Celková hodnota gréckeho dlhu je približne 200 miliárd eur. Súkromní investori v rámci tzv. swapovej operácie, pri ktorej vymenia grécke dlhopisy za nové s termínom splatnosti o 30 rokov, zároveň odpíšu 53,5 % z hodnoty pôvodných dlhopisov. Cieľom operácie je znížiť štátny dlh Grécka o 106 miliárd eur. Účasť súkromných investorov na záchrane krajiny je podmienkou druhého úveru od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Venizelos dnes zároveň varoval viaceré dôchodkové fondy, že ak sa nezúčastnia na swapovej operácii, vláda ich môže prinútiť k výmene dlhopisov a s horšími podmienkami ako pri dobrovoľnej účasti.
Podľa gréckeho denníka Kathimerini štyri dôchodkové fondy, ktoré vlastnia štátne dlhopisy za 2 miliardy eur, naznačili, že k dohode o výmene nepristúpia.
Naopak, ďalších osem fondov, vrátane najväčšieho Inštitútu sociálneho poistenia (IKA), ktoré majú dlhopisy za 2,7 miliardy eur, už svoju účasť na operácii potvrdilo.
Čas pritom beží. Súkromní investori musia totiž najneskôr vo štvrtok 8. marca oznámiť, či grécke dlhopisy dobrovoľne vymenia. Ak by sa Aténam nepodarilo zabezpečiť dostatočnú účasť súkromných investorov, mohlo by to ohroziť druhý balík pomoci v celkovej hodnote 130 miliárd eur.
Grécko opakovane upozornilo, že nemá povinnosť uskutočniť výmenu, ak sa do nej nezapojí dostatok investorov, ktorí musia vlastniť minimálne 90 % gréckeho dlhu. Ak bude tento podiel pod 90 %, ale nad 75 %, Atény uplatnia tzv. klauzulu o kolektívnom postupe a prinútia zvyšných investorov, aby akceptovali straty z hodnoty gréckeho dlhu. Ak ale bude účasť súkromného sektora ešte slabšia, hrozí krajine bankrot a ten by podľa dôvernej správy Inštitútu medzinárodných financií (IIF) spôsobil eurozóne škody za viac ako jeden bilión eur. Ak dostatok investorov prijme dohodu, európski lídri by mali definitívne schváliť druhý balík pomoci pre Grécko na telefonickej konferencii 9. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy