Ekonomika USA a plány Číny zvýšiť dovoz energií podporili ceny ropy

Singapur 7. marca (TASR) – Cena americkej ropy vzrástla nad 105 USD za barel (159 litrov) v očakávaní trhov, že zlepšujúci sa stav americkej ekonomiky by mohol podporiť dopyt po rope. Niektorí analytici sa síce obávajú, že vyššie náklady na pohonné látky by mohli obmedziť výdavky spotrebiteľov a s nimi hospodársky rast, no mnohí ďalší sú presvedčení, že ekonomika je dostatočne silná na to, aby vyššie ceny zvládla.
Z podobných optimistických dôvodov vzrástla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, ktorá zareagovala zasa na informácie Číny, že tento rok zvýši dovoz energií. Navyše, trhy sa stále obávajú vývoja okolo Iránu, aj keď Teherán vyzval svetové mocnosti na rokovania o svojom jadrovom programe.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli vzrástla v popoludňajších hodinách v Singapure o 45 centov na 105,15 USD (79,94 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania klesla cena tejto ropy o 2,02 USD a uzatvorila na úrovni 104,70 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne sa zvýšila o 40 centov na 122,38 USD/barel. K záveru utorkového obchodovania klesla o 1,82 USD a uzatvorila na úrovni 121,98 USD/barel.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy