Tatravagónka žiada od vlády investičný stimul,vytvoriť chce 350 miest

Poprad 7. marca (TASR) – Tatravagónka, a. s., Poprad, predložila Ministerstvu hospodárstva SR investičný zámer, ktorým sa chce uchádzať o investičnú pomoc na vybudovanie podniku na výrobu odliatkov pre železničný priemysel. Nachádzať by sa mal v obci Prakovce v okrese Gelnica. PR manažérka spoločnosti Zuzana Janečková informovala, že hlavný zámer projektu spočíva v kúpe výrobných priestorov disfunkčnej zlievarne a následne v kompletnej rekonštrukcii budov, obstaraní nových technológií a obnovení zlievarenskej produkcie určenej pre vagónový priemysel pre ruský trh.
„Začiatok investície je plánovaný na apríl 2012 s trvaním 36 mesiacov. Naša spoločnosť predpokladá investíciu vo výške 5 miliónov eur do kúpy budov a pozemkov, ďalších 15 miliónov eur do obstarania technológií a rekonštrukcie,“ konkretizovala Janečková.
Investičný stimul od štátu by mal pritom predstavovať 9,6 milióna eur. Už koncom roka 2012 by sa tak mal tento nefunkčný objekt zmeniť na vysokoproduktívnu zlievareň. Investičný zámer podľa Janečkovej prinesie do okresu s takmer 25-% nezamestnanosťou 350 nových pracovných miest.
Železničná strojárenská výroba má v spoločnosti Tatravagónka už 90-ročnú tradíciu. V novembri 2006 firmu prevzala spoločnosť Optifin Invest, ktorá vlastní 100-% podiel. Ďalšou akvizíciou bola v roku 2008 spoločnosť Vagónka Trebišov, ktorá sa na konci roka 2009 zlúčila s Tatravagónkou, a. s., Poprad. Od roku 2011 realizovala popradská firma už dve akvizície v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy