Prepojovacie poplatky v pevnej sieti sa definitívne znížia

Predseda Telekomunikačného úradu (TÚ) SR totiž zamietol rozklad spoločností Slovak Telekom, Orange Slovensko, Antik Telecom a Slovanet a znížil maximálnu cenu za službu ukončovania volania pre prepojenie na miestnej úrovni vo výške 0,0050 eura za minútu a cez jeden tranzit vo výške 0,0072 eura za minútu.

Maximálna výška prepojovacích poplatkov v pevnej sieti, ktoré si medzi sebou účtujú telekomunikační operátori za každý ukončený hovor v ich pevnej sieti, sa od začiatku tohto marca definitívne znížila. Predseda Telekomunikačného úradu (TÚ) SR Ladislav Mikuš totiž zamietol rozklad spoločností Slovak Telekom, Orange Slovensko, Antik Telecom a Slovanet a znížil maximálnu cenu za službu ukončovania volania pre prepojenie na miestnej úrovni vo výške 0,0050 eura za minútu a cez jeden tranzit vo výške 0,0072 eura za minútu. Doterajšie neregulované ceny boli na úrovni 0,0077 eura za minútu resp. 0,0115 eura za minútu.

Ako v utorok informoval hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro, rozhodnutie sa týka spoločností Slovak Telekom, Orange Slovensko, Antik Telecom, GTS Slovakia, Slovanet, SWAN, Trnavatel, UPC Broadband Slovakia a Železnice Slovenskej republiky. „Zníženie prepojovacích poplatkov podporuje súťaž medzi operátormi, čo môže priniesť nielen širšiu ponuku služieb, ale aj znižovanie cien pre užívateľov,“ uviedol Vavro.

Telekomunikačný úrad podľa hovorcu zároveň pokračuje aj v znižovaní prepojovacích poplatkov v mobilných sieťach. „Začiatkom februára navrhol, aby všetci traja mobilní operátori (Telekom, Orange, O2, pozn. red.) boli povinní účtovať od dňa 31. mája 2012 maximálnu cenu za ukončenie volania vo svojej sieti vo výške 0,0367 eura za minútu,“ uviedol Vavro. V porovnaní s cenou platnou v súčasnosti by sa tak maximálna výška prepojovacích poplatkov mala znížiť o 33,4 %.

TÚ pritom od roku 2009 znížil tieto poplatky v mobilnej siete už trikrát. Oproti neregulovaným cenám sú tie terajšie nižšie o 44,2 % respektíve o 46,5 %. „TÚ SR týmito rozhodnutiami vytvára podmienky na rozvoj súťaže medzi operátormi, na vytváranie širšej ponuky pre užívateľov a na znižovanie cien pre užívateľov,“ dodal Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy