Na mzdy sestier sa údajne zdroje nájdu

Najprv je podľa predsedu parlamentného zdravotníckeho výboru Viliama Novotného potrebné hľadať vnútorné úspory v zdravotníctve a následne, v prípade potreby, využiť existujúcu rezervu 50 mil. eur

Sestry sa údajne o svoje platy báť nemusia, peniaze na krytie schváleného zákona o ich minimálnych mzdových nárokoch sú. V utorok ich o tom na návšteve u premiérky presviedčal jej poradca pre zdravotníctvo a predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). „Verím, že sme vypočítali krytie týchto nákladov dobre, máme rezervu 50 mil. eur, očakávame úspory vďaka schváleným liekovým zákonom, budeme mať vyšší výber poistného od ekonomicky aktívnych poistencov, veľmi dôležité budú aj úspory na neefektívnom predpisovaní,“ vyhlásil po stretnutí Novotný.

Najprv je podľa neho potrebné hľadať vnútorné úspory v zdravotníctve a následne, v prípade potreby, využiť existujúcu rezervu 50 mil. eur. Novotný pritom nepovažuje za problém, či sa peniaze na mzdy sestier nájdu v zdravotných poisťovniach ale to, ako sa z nich dostanú k poskytovateľom. „Bude treba rokovať,“ skonštatoval. Podľa poslanca je nutné aktuálnu situáciu pozorne sledovať a hneď po voľbách aj riešiť. Nepáči sa mu napríklad preraďovanie sestier na pozície opatrovateliek v zariadeniach sociálnych služieb ale aj vyhrážky ambulancií, že budú prepúšťať staršie sestry.

Samotné sestry veria, že sa situácia okolo ich platov upokojí a nájdu sa riešenia. „Tak nezodpovedne by nepostupoval žiadny poslanec, aby podporil zákon bez garancií,“ myslí si šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Sestry kritizujú, že nemocnice ako aj ambulancie sa nesnažia zdroje na ich mzdy získať rokovaním s poisťovňami, ale celý tlak presúvajú na ne. „Celý tlak smeruje dole a to na degradáciu sestier, spochybňuje sa celý zákon, sestry sú zastrašované, vyhrážajú sa im prepustením,“ skonštatovala prezidentka. Ako dodala, cieľom zákona bolo zastabilizovať sestry, ak sa však situácia nezmení, budú odchádzať. Nevylúčila ani možné zatvárania nemocníc pre ich nedostatok.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. Ich priemerný mzdový nárok sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku zvýši v priemere o 23,89 %. Nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe tak bude mať podľa schváleného zákona minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy