HDP by mal v prvom polroku podľa ŠÚ vzrásť o 1,1 %

S odvolaním sa na údaje Infostatu to uviedol generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu SR František Bernadič. Ako však doplnil, vzhľadom na ďalšie údaje nie je dôvod na optimizmus. Podľa neho v tomto roku nemožno očakávať takú úroveň rastu HDP, akú Slovensko zaznamenalo v roku 2011.

V prvej polovici tohto roku by mal hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska vzrásť o 1,1 %. S odvolaním sa na údaje Infostatu to v utorok uviedol generálny riaditeľ sekcie makroekonomických štatistík Štatistického úradu SR (ŠÚ) František Bernadič. Ako však doplnil, vzhľadom na ďalšie údaje nie je dôvod na optimizmus. „Keď si zoberieme do úvahy soft indikátory, tak niet dôvodu na prílišný optimizmus, pretože aj tieto indikátory ukazujú pokles, niektoré výraznejší, niektoré menej výrazný,“ povedal Bernadič. Podľa jeho slov tak v tomto roku nemožno očakávať takú úroveň rastu HDP, akú Slovensko zaznamenalo v roku 2011. „Domnievam sa, že nejaký extra zázrak sa v roku 2012 nekoná,“ dodal.

Miera nezamestnanosti by podľa údajov Infostatu mala v tomto roku dosiahnuť úroveň 14,3 %, pričom počet ľudí bez práce by mal stúpnuť o 6,6 % na 390 tisíc. Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov v hospodárstve by mala dosiahnuť 781 eur, čo je o 2,2 % viac ako v minulom roku. Miera inflácie by mala v priemere dosiahnuť úroveň 3,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy