Na Slovensku existuje priestor na vstup nového mobilného operátora (2)

Bratislava 6. marca (TASR) – Súčasný stav rozdelenia a voľných frekvencií v rámci frekvenčného pásma 1800 MHz dáva predpoklad na vytvorenie vyváženého konkurenčného prostredia pre všetkých, aj nových mobilných operátorov. "Tak isto dáva možnosť vstupu ďalšieho mobilného operátora na slovenský trh s elektronickými komunikáciami," konštatuje Telekomunikačný úrad (TÚ) SR vo vyhodnotení verejnej konzultácie k prideľovaniu frekvencií, ktoré zverejnil na svojej internetovej stránke.
"Pridelením frekvencií z frekvenčného pásma 1800 MHz plánuje úrad podporiť príchod nového operátora, ktorý by mohol získať frekvencie aj z frekvenčného pásma 800 MHz a 2600 MHz, čo dáva seriózny predpoklad na etablovanie ďalšieho kredibilného operátora na slovenskom trhu s elektronickými komunikáciami, pri dodržaní zásad transparentnosti a nediskriminácie," avizuje TÚ SR.
"Väčší počet operátorov znamená väčšiu konkurenciu medzi operátormi, z čoho môžu profitovať užívatelia služieb. Väčšia konkurencia vyvoláva tlak na skvalitňovanie služieb, rozšírenie ponuky a znižovanie cien pre užívateľov," zhodnotil túto možnosť pre TASR hovorca TÚ SR Roman Vavro.
O počte a menách prípadných záujemcov bude možné podľa neho hovoriť vtedy, keď títo zareagujú na výzvu a predložia ponuku do výberového konania. "Zatiaľ môžeme povedať, že viacero záujemcov prostredníctvom poradenských spoločností zbiera informácie o možnostiach vstupu na slovenský mobilný trh," potvrdil Vavro.
V tejto súvislosti pripomenul, že ešte vlani v lete Slovensko navštívili zástupcovia spoločnosti Viettel Corporation z Vietnamu, ktorí prejavili záujem o informácie vedúce k vstupu na náš trh a o možnosti stať sa štvrtým mobilným operátorom. "Nie je však jasné, či má záujem o vstup na trh priamo Viettel, alebo zastupuje záujmy niektorého operátora alebo konzorcia," doplnil Vavro.
V pripravovanom výberovom konaní plánuje úrad nastaviť také podmienky, aby nebol neprimerane zvýhodnený žiadny z účastníkov tendra, a to bez ohľadu na to, či to bude súčasný poskytovateľ, alebo nový subjekt.
TÚ SR v materiáli konštatuje, že existujúci operátori majú momentálne v rámci pásma 1800 MHz k dispozícii frekvencie v rozsahu 2 x 15,2 MHz, celkovo 30,4 MHz. "V prípade, že v pripravovanom výberovom konaní budú novému uchádzačovi pridelené frekvencie tak isto v rozsahu 2 x 15,2 MHz, čo je celkovo 30,4 MHz, dostane sa aj tento do situácie, kedy bude mat k dispozícii rovnaký rozsah frekvencií, ako existujúci mobilní operátori," dodáva úrad.
V rámci verejnej konzultácie TÚ SR zisťoval názor verejnosti na rozdelenie voľných frekvencií v pásme 1800 MHz, a tým na prípadný príchod ďalšieho mobilného operátora na slovenský trh. Podľa spoločnosti Slovak Telekom by držiteľom voľných frekvencií mali byť prednostne existujúci operátori. Orange a Telefónica sa naopak vyjadrili, že prednostné prideľovanie frekvencií je diskriminačné, neopodstatnené a v rozpore s existujúcim právnym a regulačným stavom.
"Národný regulačný orgán má podmienky výberového konania navrhnúť tak, aby nebol vylúčený prípadný nový subjekt, a aby bola zabezpečená efektívna hospodárska súťaž na danom trhu," konštatovalo vo svojom hodnotení Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

UPOZORNENIE:
Správa je doplnená o vyjadrenie hovorcu TÚ SR v 3. až 5. odseku.

Súvisiace články

Aktuálne správy